Hlavní obsah

Češi se loni rozpili, přibylo ale i abstinentů

I když byly kvůli epidemii loni velkou část roku zavřené bary a hospody, Češi pít alkohol nepřestali. Spíš naopak. Pili doma. Zvýšila se spotřeba alkoholu a přibylo i lidí, kteří pijí denně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zároveň se zvedlo i procento abstinentů. Sice ubylo každodenních kuřáků, ale ti, kteří nepřestali, kouřili víc cigaret denně než před covidem.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) včera zveřejnil průzkum užívání tabáku a alkoholu za loňský rok. Podle něj denně nebo obden pije alkohol pětina Čechů nad 15 let, přesně 19,8 procenta, což je o 2,4 procentního bodu více než v roce 2019.

Výrazně vzrostla průměrná roční spotřeba alkoholu. Každý Čech nad 15 let vypil osm litrů čistého alkoholu, při odečtení abstinentů dokonce 9,5 litru, což je o 0,7 litru víc proti roku 2019. Naopak přibylo o tři procenta abstinentů víc, předloni jich bylo 12,7 procenta, loni 15,9 procenta.

Koronavirová mapa: Nejhorší jsou okresy na jihu Čech

Domácí

Podle autora průzkumu Ladislava Csémyho lidé během epidemie a nouzového stavu častěji sahali po lahvi alkoholu, aby zahnali stres.

„Ti, kteří pili před epidemií málo nebo jen na společenských akcích, tak přestali pít úplně, protože byly zavřené restaurace. Ale ti, kteří pili hodně, začali pít ještě víc,“ řekl Právu Csémy.

Lidé tak reagovali na to, že nemohli chodit do práce ani do společnosti. Kompenzovali tak strach z nemoci nebo obavy ze ztráty práce. Podle výzkumu denně pijí hlavně lidé s nižším vzděláním, více se pije ve městech.

Denně se opíjí osm procent Čechů

Okolo osmi procent Čechů se opíjí denně, to znamená, že vypijí denně víc než tři sklenice piva, vína nebo destilátu.

Tradičně víc pijí muži, skoro denně to je 29 procent dotázaných mužů, u žen to bylo 11 procent. Polovina mužů a 28 procent žen konzumuje alkoholické nápoje alespoň jednou týdně. Nejrozšířenější je pivo, 57 procent mužů ho pije alespoň jednou týdně nebo častěji.

Ženy pijí raději víno, skoro čtvrtina dotázaných ho popíjí alespoň jedenkrát týdně. Destiláty pije každý týden nebo častěji asi šestina mužů a devět procent žen.

V létě tu virus téměř nebude, míříme ke kolektivní imunitě, říká biochemik Hostomský

Domácí

Muži mají víc než dvojnásobnou spotřebu, na jednoho muže loni připadlo asi 13 litrů čistého alkoholu, na ženu vychází téměř šest litrů.

Podle průzkumu loni klesl počet kuřáků klasických cigaret starších 15 let o 1,9 procenta na 23,1 procenta. Jde o dlouhodobý trend. Loni ale stoupl průměrný počet vykouřených cigaret z 11,2 na 12,7 kusů denně.

„Vysvětlujeme si to tím, že lidé ztratili svůj stereotyp. Seděli doma, dívali se na televizi a víc kouřili,“ řekl Csémy. Řada lidí ale nepřestala kouřit úplně, pouze přešla na elektronické cigarety nebo na zahřívaný tabák, které loni užívalo už skoro pět procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám