Hlavní obsah

Oprava Baťova památníku je moje zásluha, omlouvat se nebudu, vrací úder Babiš

Novinky, Renáta Bohuslavová

Obnova Památníku Tomáše Bati ve Zlíně je jednoznačně moje zásluha, beze mě by na opravu nebyly peníze, vzkazuje exprimátorovi Zlína Miroslavu Adámkovi (za STAN) premiér Andrej Babiš (ANO). Adámek premiéra vyzval, aby se omluvil za to, že se podle něj hrdě chlubí úspěchy jiných a na opravu neposlal 60 milionů, ale jen 32 a to ještě v době vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Facebook Andreje Babiše

Článek

„Nebudu se bývalému primátorovi Zlína omlouvat. On se má omluvit mně, protože beze mě by památník nikdy opraven nebyl a umím to i dokázat. Já se nechlubím, říkám, co dělám, a mám na to papír a svědky,” řekl Novinkám v reakci na slova bývalého primátora Zlína a současného náměstka Miroslava Adámka (za STAN) premiér Andrej Babiš (ANO).

Obnova Baťova památníku není vaše zásluha. Omluvte se, vyzývá Babiše zlínský náměstek

Domácí

Adámek v příspěvku na Facebooku uvedl, že se premiér v souvislosti s opravou Památníku Tomáše Bati ve Zlíně hrdě chlubí úspěchy jiných a měl by se za to omluvit.

„To, že máme obnovený Památník Tomáše Bati, je výsledek tvrdé práce mnoha lidí. Vy mezi ně nepatříte, vy se jen hrdě hlásíte k výsledku a úspěchu někoho jiného. Za to byste se měl omluvit lidem, kteří na obnově památníku tvrdě pracovali – a k této omluvě vás vyzývám,” píše Adámek.

Podle Babiše by památník bez peněz, které poslala Sobotkova vláda, nikdy opraven nebyl.

„29. května 2015 jsem navštívil památník v totálně zchátralém stavu a pan primátor (Adámek byl primátorem od 2010 do 2018 - pozn. red.) řekl, že nemá na jeho opravu peníze, a poté jsem telefonoval panu Hermanovi (Daniel Herman - exministr kultury z KDU ČSL - pozn. red.) a ministerstvo financí na základě speciálního rozpočtového opatření 5. prosince 2015 uvolnilo 32 milionů,” vysvětluje Babiš, který byl v té době ministrem financí.

Babiš: Jednoznačně moje zásluha

„Jednoznačně je to moje zásluha, že byl ten památník opraven. Pan primátor dobře věděl, že beze mě by na to nedostal peníze,” dodal premiér.

To, že ve videu z letošního února mluví o tom, že vláda poslala 60 milionů je podle něj jen „blbé vyjádření”. „60 milionů je blbé vyjádření. To celkově údajně stále ta investice,” doplnil.

Oprava celkově podle oficiálních stránek památníku stála něco přes 50 milionů. Z toho si samotná obnova Památníku vyžádala 42,5 milionu korun – největší část pokryla dotace ministerstva kultury ve výši 32 milionů korun. Památník byl slavnostně otevřen v květnu 2019. Rekonstrukce trvala od prosince 2016.

Baťa by tě hnal. Babiše vypískali ve Zlíně

Domácí

Babiš si do exprimátora a současného náměstka rýpl i s odkazem na další investice, které se ve Zlíně chystají a na které stát plánuje přispět. Podle slov Adámka na FB je totiž možné, že se Babiš s jeho PR týmem bude hlásit i k obnově zimního stadionu nebo kina.

„Jak vás znám, budete se hlásit i k obnově zimního stadionu, na kterém už ale 7 let pracujeme bez vás a který se již projektuje. Přihlásíte se i k obnově Velkého kina, kde finišuje architektonická soutěž formou dialogu a taky se jedná o proces dlouhodobý a nelehký. Budete se hlásit ke všemu, co se daří a podaří,” píše Adámek.

„Pokud město nepotřebuje peníze od státu na kino a stadion, tak je to skvělá zpráva a ušetříme,” vzkazuje premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám