Hlavní obsah

Opozice ve Sněmovně pranýřovala zpackaný kurzarbeit. Vláda přepracování zamázla

Novinky, Dominika Jeřábková
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili pravidla kurzarbeitu v prvním čtení. Opozice podpořila jeho zavedení, kritizovala však jednotlivé parametry. Že se návrh nepovedl, navíc připustila i sama vláda, návrh šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska na přepracování však odmítla. Návrh tak putuje k projednání do výborů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš na jednání Sněmovny

Článek

„Proč nám to sem dáváte,“ obrátil se Kalousek na přítomné zástupce kabinetu s tím, že ve Sněmovně nepamatuje situaci, kdy vláda žádá poslance o podporu pro předlohu, se kterou není sama spokojena. Narážel tak na úterní slova premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše o tom, že se návrh zákona moc nepovedl.

Opozice zároveň předložila téměř dvacítku pozměňovacích návrhů, kterými chtěla jednotlivá pravidla upravit.

Z řad ODS zaznívala především slova o nutnosti změny výše a rozsahu podpory. Předseda strany Petr Fiala k tomu dodal, že chce zároveň prosazovat i odpuštění sociálního pojištění pro malé firmy a podnikatele do konce roku. „Dobrý zákon o ‚kurzarbeitu‘ by byl pro ekonomicky těžké časy potřeba,“ uvedl.

Za podporu podnikatelů se postavila i TOP 09, která navrhuje mimo jiné snížit odvody pro firmy na 50 procent za dny, kdy zaměstnanci nepracují. „Změny by pomohly jak firmám, tak samotné restrukturalizaci současné ekonomiky,“ řekla novinářům předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

STAN: O spuštění by měly rozhodovat úřady práce, nikoli vláda

Poslankyně STAN Věra Kovářová pak označila za nejzásadnější problém vedle byrokracie také skutečnost, že by o spuštění režimu kurzarbeitu rozhodovala vláda. Ta by tak stanovila region, odvětví, rozsah zkrácené práce i dobu, po kterou by část mzdy vyplácel stát. Za příklad dávala německý model, kde o aktivaci rozhodují úřady práce. „Nejlépe rozumí danému regionu,“ vysvětlovala návrh na změnu.

Pokud jde o Piráty, chtějí zvýšit strop podpory pro kvalifikované zaměstnance na 1,5násobek průměrné mzdy, avšak oproti dalším stranám z řad opozice pouze na dva měsíce. Jejich druhý návrh se pak týká zkrácení doby mimořádné podpory z 12 měsíců na půl roku. „Jsme zastánci vyšší podpory pro kratší dobu,“ vysvětlovala místopředsedkyně strany Olga Richterová.

Lidovcům se zase nelíbí, že by měli pracovníci dostávat za neodpracované hodiny 70 procent čistého, a navrhují proto, aby se výpočet prováděl z hrubé mzdy.

A podle návrhů SPD by se měli navíc zahrnout i pracovníci se smlouvou na dobu určitou. Z novely zákona zároveň chtějí odstranit podmínku na odpracovanou dobu minimálně čtvrt roku u stávajícího zaměstnavatele.

Maláčová: Než začne kurzarbeit, měl by pokračovat Antivirus

Domácí

Výměna za Antivirus?

Kurzarbeit představuje zkrácenou práci při ekonomických potížích s částí mzdy od státu. Podnik platí lidem za odpracované hodiny, stát jim poskytuje část výdělku za neodpracovaný čas.

Program by měl začít podle vládního návrhu od listopadu, což se zřejmě nestihne. Navázal by na dočasný program Antivirus, který byl zaveden kvůli epidemii nového koronaviru.

Vláda podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky ale může do schválení novely prodloužit podpůrný program Antivirus, nebo pozměňovacím návrhem zavést zpětnou platnost kurzarbeitu i při jeho schválení ke konci roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám