Hlavní obsah

Maláčová: Než začne kurzarbeit, měl by pokračovat Antivirus

Právo, Jakub Svoboda

Mezi spuštěním kurzarbeitu a fungováním programu Antivirus by neměla být žádná mezera, sdělila v rozhovoru pro deník Právo ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Její úřad je podle jejích slov technicky připraven.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Kurzarbeit byl schválen vládou až na pátý pokus. Proč to trvalo tak dlouho, v čem byl největší zádrhel?

Měli jsme rozdílná stanoviska. Ministerstvo práce a sociálních věcí muselo udělat hodně kompromisů s ministerstvem financí. My jsme předkládali návrh, který byl dohodnutý s tripartitou. Návrh v rámci tohoto procesu se pak výrazně v mnoha parametrech změnil. Proto jsem ho označila jako krvavý kompromis.

Kurzarbeit schválen. Stát bude přispívat na mzdy zaměstnanců

Domácí

Nastavené podmínky kritizovali zástupci odborů i fi­rem, podpora státu by měla být vyšší i podle KSČM. Neobáváte se, že vládou schválený návrh ve Sněmovně narazí?

Celé to už připomínalo nekonečný příběh. Důležité je, že v tuto chvíli posíláme návrh do Sněmovny. Tam očekávám poctivou debatu. Od toho tu máme legislativní proces.

Podle plánu má kurzar­beit navázat na program Antivirus, který končí na konci října. Dá se to vůbec stihnout?

Technicky je naše ministerstvo připravené to zrealizovat tak, jak jsme slíbili. Legislativní proces nemohu předjímat, máme na to pět týdnů. Zároveň do toho vpadnou krajské a senátní volby. Uděláme vše pro to, aby se to legislativně stihlo. Obecně považujeme za žádoucí, aby mezi Antivirem a kurzarbeitem nebyla žádná proluka. Nebudu předjímat, ale kdyby se legislativně kurzarbeit nestihl – udělám však pro jeho včasné zahájení maximum –, měl by tu mezeru, podle mého názoru, vyplnit Antivirus.

Co si od kurzarbeitu slibujete, kolik firem by se do něj v příštích měsících mohlo zapojit?

To bude záležet na pravidlech. Konkrétní podmínky stanovíme na vládě a budeme také rozhodovat o spuštění kurzar­beitu. Není na to žádný automat, náš kurzarbeit není založen na pojištění jako v Německu. Dále také bude v tuto chvíli hrát roli vývoj zejména epidemické situace v příštích týdnech, ta totiž významně ovlivňuje i situaci hospodářskou.

Trvalý kurzarbeit bude pro firmy přínosem, říkají experti

Ekonomika

Od kurzarbeitu si slibuji, že stabilizuje trh práce a tím pádem i hospodářskou situaci tak, aby firmy nemusely propouštět a zbytečně nekrachovaly. Stejným způsobem funguje kurzar­beit dlouhá desetiletí v Německu. Za velmi pozitivní považuji, že se nám podařilo prosadit 70 procent mzdy pro zaměstnance, ministerstvo financí chtělo původně jen 50 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám