Hlavní obsah

Během soboty přibylo v Česku 66 nových případů koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zatímco v Česku je nárůst lidí nakažených nemocí covid-19 za pátek o něco málo nižší než v předchozích dnech, sousední Německo hlásí další výrazné přibývání nemocných. Smutná čísla počítají Spojené státy, které zaznamenaly nejvyšší počet úmrtí za den od konce května.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Končíme on-line zpravodajství pro tento den. Děkujeme za pozornost. 

21:56 - Na palubě lodi společnosti Hurtigruten v norském přístavu Tromsö je nejméně 36 členů posádky nakažených koronavirem. Společnost Hurtigruten se zaměřuje na polární plavby, posádka zůstává na lodi v karanténě.

21:37 - Demokratický člen americké Sněmovny reprezentantů Raul Grijalva, který stojí v čele výboru pro přírodní zdroje, oznámil, že se nakazil novým koronavirem. Jde tak o druhého zákonodárce z této komory Kongresu, jenž o infekci tento týden informoval. Před několika dny testy prokázaly nákazu u Grijalvova republikánského kolegy Louie Gohmerta.

Foto: Leah Millis, Reuters

Raul Grijalva

20:22 - Letecká společnost LATAM Airlines propustí v Brazílii minimálně 2700 lidí včetně pilotů. Chilsko-brazilská firma, která je největším leteckým dopravcem v Latinské Americe, se k těmto informacím nevyjádřila. Kvůli dopadům šíření nového koronaviru podnik vyhlásil už v květnu bankrot. Před pandemií firma po celém světě zaměstnávala asi 43.000 lidí.

17:51 - Za sobotu bylo zatím potvrzeno v Česku 66 nových případů nákazy koronavirem. Aktuálně nemocných je 4674, to je nejvyšší počet od začátku epidemie v zemi. Celkový počet případů nemoci covid-19 tak v Česku dosáhl k číslu 16 640. V souvislosti s nákazou zemřelo 382 lidí.

16:02 - Navzdory řádění koronavirové nákazy úřady v brazilském Riu de Janeiru otevřely od soboty své slavné pláže. Prodejci mohou fungovat během dne, bary by měly být otevřené do půlnoci. pobyt na plážích, jako je například opalování, je zatím zakázán. Návštěvníci se mohou jít jen vykoupat. Tím by se mělo zamezit shlukování většího množství lidí. Brazilci jsou zvyklí žít především o víkendu venku, proto se zaplňují pláže a bary.

15:05 - Na Filipínách za den přibylo rekordních 4963 případů nákazy koronavirem. Lékaři žádají vyhlášení přísné karantény. Indie má za den 57 tisíc případů.

14:54Řecko v sobotu poprvé v letošní sezoně otevřelo šest hlavních přístavů výletním lodím. První z nich se ale očekávají až za tři týdny. Země je považována za jednu z nejbezpečnějších turistických destinací, ale případů koronaviru přibývá i tam. Řecko proto obnovilo povinné nošení roušek ve vnitřních veřejných prostorách a v těch venkovních tam, kde nelze dodržet dostatečný odstup.

11:01 - Polsko hlásí rekordní nárůst počtu případů koronaviru, za den 658 nově infikovaných, o jednoho více než předchozí den. Problémy jsou u hranic s ČR.

10:22 - V Rusku se za uplynulý den potvrdil nový koronavirus u 5462 lidí, na komplikace způsobené onemocněním covid-19 tam pak zemřelo 95 lidí. Oba údaje jsou nižší než za předchozí den. Ministr zdravotnictví Michail Muraško také oznámil, že masové očkování proti koronaviru by mohlo v Rusku začít v říjnu.

Rusko: Naše vakcína ohromí celý svět jako kdysi Sputnik

Evropa

10:10 - Počet mrtvých s nemocí covid-19 v Mexiku v pátek vystoupil na 46 688, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Mexiko tak v tomto ohledu překonalo Británii a má třetí nejvyšší počet zemřelých s covidem na světě, vyplývá z výpočtů agentury Reuters.

Mexiko v pátek zaznamenalo rekordních 8458 nových případů nákazy a 688 nových úmrtí. V zemi se už covidem nakazilo 424 637 lidí. Vláda připouští, že skutečný počet nakažených je ve skutečnosti pravděpodobně mnohem vyšší. Mexiko má přes 126 milionů obyvatel.

10:01 - V Maďarsku zaznamenali 21 nových případů nákazy a zemřel jeden člověk. Celkem země od začátku epidemie zaznamenala 4526 případů. Zemřelo 597 lidí.

10:00 - Na Slovensku zaznamenali v pátek 45 nových případů covid-19. Celkový počet evidovaných případů v zemi od začátku epidemie je 2337. Zemřelo 29 lidí.

8:06 - V Německu za posledních 24 hodin přibylo 955 potvrzených případů infekce koronavirem, zatímco v pátek to bylo 870 případů a ve čtvrtek 902. V předchozích týdnech se denní bilance držela v Německu až na výjimky mezi 300 a 500 nově nakaženými.

Podle berlínského Institutu Roberta Kocha (RKI) Německo od začátku epidemie registruje 209 653 infikovaných. Počet úmrtí pacientů s nemocí covid-19, kterou nový koronavirus způsobuje, vzrostl za poslední den o sedm na 9148. Z nemoci se dosud vyléčilo 192 700 lidí.

Institut už ve čtvrtek varoval před možným příchodem druhé vlny epidemie v Německu. Podle RKI za nárůstem počtu případů stojí nezodpovědné chování lidí, kteří nedodržují epidemická opatření.

Každý pátý Němec s covidem v nemocnici nákazu nepřežil

Koronavirus

8:05 - V Česku v pátek přibylo 232 potvrzených případů nemoci covid-19. To je o něco méně než v předchozích třech dnech, kdy denní nárůsty překračovaly 250.

Od začátku epidemie se tak v zemi nakazilo koronavirem 16 574 lidí, aktuálně nemocných je 4624. Počet zemřelých s koronavirem se zvýšil o jednoho na 382. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Nejvíce nakaženým okresem v republice v relativních číslech zůstává Prachaticko.

8:03 - Ve Spojených státech zemřelo v pátek v souvislosti s koronavirem nejméně 1453 osob, což je nejvyšší denní nárůst od 27. května. Celkový počet obětí tak stoupl na 153 882, uvedla agentura Reuters. Počet nakažených se zvýšil nejméně o 66 986 na celkem 4,58 milionu. Spojené státy jsou nejhůře postiženou zemí na světě podle počtu nemocných i úmrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám