Hlavní obsah

Fiala uvedl do funkce prvních sedm ministrů

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nový premiér Petr Fiala (ODS) v pátek uvedl do úřadu sedm ze sedmnácti ministrů. S tradiční ceremonií začal jen pár hodin poté, co celou vládu jmenoval na zámku v Lánech prezident Miloš Zeman. Tímto krokem tak oficiálně skončil kabinet vedený Andrejem Babišem (ANO). Novinky ceremonie sledovaly v on-line reportáži.

Vojtěch předává ministerstvo zdravotnictví VálkoviVideo: Novinky

 
Článek

Fialův kabinet složený z pěti stran (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Starostové a Piráti) má oproti tomu končícímu o tři členy více, celkem tedy bude mít sedmnáct ministrů a předsedu vlády.

Vláda nebude na svátky nic nařizovat, nejsme v komunismu, řekl Válek

Domácí

Během pátku se svých úřadů ujali 1. vicepremiér vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a krátce před 20 hodinou také ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

S uváděním zbývajících ministrů do úřadů bude Fiala pokračovat v sobotu ráno, kdy si v 8:30 ministerstvo obrany převezme Jana Černochová (ODS). Odpoledne pak své funkce převezmou tři noví ministři. V této vládě totiž přibyly pozice ministrů pro evropské záležitosti (Mikuláš Bek), legislativu (Michal Šalomoun) a ministryně pro vědu, výzkum a inovace (Helena Langšádlová).

Jediným ministrem, který nyní nebude uveden do funkce je Zdeněk Nekula, který si resort zemědělství zatím nemůže převzít kvůli nákaze covidem-19. Do té doby bude řízením ministerstva pověřen Marian Jurečka.

19:55 - Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos z uvádění nových ministrů do úřadů končí. Novinky budou stejnou formou od sobotních 8:30 ráno sledovat také pokračování, kdy se úřadů ujmou i zbylí ministři. Děkujeme za pozornost.

Válek: Vláda umožní různé testy ve školách, aby mohlo každé dítě odjet na lyžák

Domácí

19:54 - „To nejaktuálnější, čemu se budeme věnovat v příštích dnech a zřejmě i nocích jsou rostoucí ceny energií,” prohlásil nový ministr průmyslu a obchodu Síkela, který vystřídal ve funkci Karla Havlíčka (za ANO).

19:23 -  Fiala uvedl do úřadu ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN). Jeho prioritou je vyšší energetická soběstačnost ČR.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Karel Havlíček předal ministerstvo průmyslu Jozefu Síkelovi

19:22 - Blažek uvedl, že se hned v pondělí sejde se členy představenstva České advokátní komory. Organizace je podle něj jednou ze záruk spravedlivého procesu.

18:56 - Předposledním ministrem, který si dnes převezme svůj úřad, je Pavel Blažek (ODS), který v čele resortu justice nahradí Marii Benešovou (za ANO).

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který úřad převzal po Marii Benešové

18:27 - Stanjura chce ve své funkci zvýšit důvěru ve stát. „Stát má a musí vymáhat daně, ale daňový poplatník musí být zároveň partner. Stát nemá šikanovat poplatníky nebo na ně zaklekávat,” míní ministr financí.

Stanjura počítá s rozpočtovým provizoriem nejdéle do konce března

Domácí

Chce taktéž snižovat zadlužení země, stát prý bude šetřit na sobě.

Zbyněk Stanjura převzal ministerstvo financíVideo: Novinky

Stanjurovým cílem je také zlepšit využití státních majetků. „Stát má obrovské množství majetků, pozemků. Ty nemají ležet ladem, chci spolupracovat s obcemi, nabídnout pozemky pro výstavbu,” řekl Stanjura s tím, že je otevřen i formě bezúplatného převodu, pokud poslouží ke zlepšení situace.

18:22 - „Je to klíčový resort. Nacházíme se v situaci, která není vůbec jednoduchá. Všichni víme, co se děje s hospodařením státu, jakým inflačním tlakům čelíme. Už na prvním zasedáním vláda pro pana ministra vyplynula řada úkolů. Jeden z nich je úprava, přepracování rozpočtu a snížení deficitu, ale také informace o tom, jak stát bude fungovat v rozpočtovém provizoriu,” prohlásil po předání úřadu Stanjurovi premiér.

Stanjura má podle svých slov na přípravu rozpočtového provizoria dny.

17:40 - Dalším, kdo se ujme funkce bude ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který v čele resortu vystřídá Alenu Schillerovou (ANO).

Nová vláda, a konkrétně Stanjura, už avizovala, že připravený rozpočet na příští rok s plánovaným schodkem 370 miliard korun nepřijme. Bude přepracován tak, aby se deficit snížil. Česko tak do nového roku vstoupí v rozpočtovém provizoriu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Petr Fiala (není na snímku) uvedl 17. prosince 2021 v Praze do funkce ministra financí Zbyňka Stanjuru (vlevo), který úřad převzal po Aleně Schillerové (vpravo).

17:38 - Bartoš se chce také zaměřit na zvýšení transparentnosti při veřejných zakázkách, ale také na financování a podporu krajů. „Regiony jsou různě silné. Měli bychom řídit pomoc regionům na základě dat, tak abychom nerozevíraly ty nůžky mezi bohatými a chudšími regiony,” doplnil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nově jmenovaná Vláda ČR Petra Fialy jednala v pátek 17. prosince 2021 poprvé ve Strakově akademii. Na snímku Andrej Babiš (vlevo) a Ivan Bartoš

17:36 - „Naše země má krizi s bydlením a již teď je pozdě. Je nezbytné umožnit rychlou výstavbu. Chceme přepracovat ten připravený zákon z pera minulé vlády, více digitalizovat, což to urychlí,” řekl ministr Bartoš s tím, že chce na výstavbě bytů více spolupracovat s obcemi.

17:30 - Prioritami vlády v oblasti místního rozvoje je podle premiéra Fialy úprava stavebního zákona, aby se zrychlilo a zjednodušilo stavební řízení, a zároveň digitalizace, která umožní lidem lepší propojení se státem.

„Velkým úkolem je také stavební zákon. Všichni víte, jaké problémy má stavební řízení v České republice, co znamená jeho délka pro občany. Má to dopady na ceny nemovitostí, mladí lidé nemají perspektivu, že by si mohli pořídit vlastní bydlení,” řekl premiér.

17:25 - V těchto chvílích si ministerstvo pro místní rozvoj z rukou Kláry Dostálové (ANO) přebírá vicepremiér Fialovy vlády a předseda Pirátů Ivan Bartoš, který k agendě resortu bude mít také na starost oblast digitalizace.

16:52 - Ještě dnes chce Válek prodiskutovat s kolegy na ministerstvu změnu opatření týkající se školních lyžařských zájezdů. Přál by si, aby zájezdy pořádané školami byly zatíženy minimálními omezeními, tak aby se jich mohly bezpečně zúčastnit všechny děti.

16:48 - Válek odmítl, že by vláda měla lidem zakazovat některé aktivity, konkrétně třeba vánoční večírky. Lidé podle něj musí být zodpovědní, nežijeme podle něj v komunismu, kdy nám stát musí něco nakazovat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Petr Fiala uvedl do funkce ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který úřad převzal po Adamu Vojtěchovi.

„Máme demokratickou společnost a každý by měl být zodpovědný. Prosím všechny, aby neplánovali večírky, neplánovali silvestra. Nejde o vás, myslete na naše děti, seniory, zdravotníky. Za jeden váš večírek může padnout jedna nemocnice,” apeloval Válek.

16:46 - Přislíbil také, že bude usilovat o to, aby se zkrátily termíny odložených operací.

„Situace není jednoduchá, je složitá. Virus nepřímo ovlivnil naše zdravotnictví. Jsem si vědom, že spousta našich občanů čeká na termín plánovaných výkonů. Udělám vše pro to, aby se termíny zkrátily,” oznámil nový ministr zdravotnictví.

16:44 - Válek po svém uvedení do funkce apeloval na lidi, aby šli na třetí dávku, zároveň také, aby se během Vánoc příliš nesetkávali.

Válek: Vláda umožní různé testy ve školách, aby mohlo každé dítě odjet na lyžák

Domácí

„Máme advent, blíží se Vánoce. Využijme tohoto období, že minimalizujme riziko šíření covidu v našich řadách. Zkusme omezit všechny večírky i aktivity. Chci udělat všechno pro to, aby naše děti mohly vzpomínat na své krásné dětství, ne na dobu covidového vězení,” řekl Válek.

16:39 - „Naše vláda je připravena realizovat strategii toho, jak žít s covidem a jak s ním bojovat. Jsme připraveni sledovat nejnovější vývoj a podle toho přizpůsobovat strategii a včas řešit opatření, které pomohou se s tím vyrovnat,” řekl Fiala.

16:02 - Dalším, kdo se ujme úřadu, bude nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který ministerstvo převezme po Adamu Vojtěchovi (za ANO).

15:59 - „Mým cílem je, aby tu byl přátelský úřad, klientsky nastaven, který umí lidem rychle pomáhat. Budu otevřený, budu naslouchat odborné i široké veřejnosti,” slíbil Jurečka.

15:57 - „Nejvíce akutní výzvou je situace v oblasti energetické krize. Tomu se budeme věnovat příští týden, tak abychom na vládě byli schopni už předložit návrhy,” řekl Jurečka po uvedení do úřadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda lidovců Marian Jurečka.

Za významné střednědobé cíle taktéž zmínil dotažení důchodové reformy, ale také řešení vyloučených lokalit.

15:50 - „Mariana znám jako velmi pracovitého, šikovného a kompetentního politika, který navíc projevuje silné sociální cítění,” popsal při uvádění Jurečky do funkce Fiala s tím, že právě kvůli těmto vlastnostem získává MPSV v osobě Jurečky dobrého ministra.

Před Jurečkou stojí podle premiéra řada velkých výzev, zmínil například důchodovou reformu.

15:37 - Do budovy ministerstva práce dorazil premiér v doprovodu nového ministra Mariana Jurečky. Před budovou je přivítala dosavadní ministryně Jana Maláčová (ČSSD), která funkci v následujících minutách předá Jurečkovi.

15:16 - Další cíle Rakušan zveřejnil na svém Twitteru.

15:15 - Premiér Petr Fiala odjel na ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), kde uvede do funkce místopředsedu vlády a šéfa lidovců Mariana Jurečku.

15:10 - Ministerstvo vnitra podle Rakušana musí umět čelit moderním hrozbám, zejména kyberhrozbám. „Lidi v tomto baráku to umí, je potřeba jejich know-how využít. Úkolů a výzev je mnoho, ale Česká republika a její občané si zaslouží bezpečí a vnitro tomu může výrazně pomoci,” míní Rakušan.

Jako určitý benefit, který s novou funkcí získal, označil osobního řidiče. Naopak si bude muset zvykat na přidělenou policejní ochranu.

15:08 - Rakušan ocenil „důstojné” předání agendy ministerstva ze strany končícího ministra Hamáčka.

„Úplně první krok je připravit první zasedání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) a provázat ho s tím, co se v pondělí také uskuteční, tedy poradou covidových ministrů,” prohlásil Rakušan. S tím chce řešit také související krizové řízení, jež by se podle něj mělo vrátit do mezí zákona.

15:00 - „Jsem přesvědčen, že díky svým zkušenostem je na funkci ministra vnitra výborně připraven a ujme se jí velmi rychle. Nakonec mu nic jiného nezbývá,” prohlásil Fiala po uvedení Rakušana do úřadu.

Při této příležitosti Fiala i Rakušan poděkovali bezpečnostním složkám, které pomáhají zvládat pandemii covidu.

Podle Fialy bude jedním z úkolů více propojit stát a občany. „I to je něco, na co se chceme soustředit, aby se stát nechoval k lidem přezíravě nebo jako k podřízeným,” řekl Fiala.

14:51 - Premiér popřál Vítu Rakušanovi mnoho úspěchů v čele resortu vnitra.

14:38 - Na ministerstvo vnitra dorazil premiér Fiala s novým šéfem resortu Vítem Rakušanem (STAN). Před budovou je přivítal končící ministr Jan Hamáček (ČSSD).

14:30 - Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu z uvádění nových ministrů do úřadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám