Hlavní obsah

ON-LINE: Odvolání Rakušana neprošlo, schůze ke sponzorům STAN skončila

• Aktualizováno

Poslanecká sněmovna se na své čtvrteční mimořádné schůzi zabývala sponzorskými dary pro vládní hnutí STAN od ztrátových či blízkých firem. SPD a ANO podle očekávání neprosadily schválení programu schůze, na níž chtěly vyzvat k odvolání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a vytvořit komisi k financování STAN. Jednání sledovaly Novinky v on-line přenosu.

Záznam: Jednání sněmovny 13.1.2022Video: psp.cz

 
Článek

10:57 - Poslanci neschválili pořad schůze. Mimořádná schůze k finančním darům pro hnutí STAN je tak u konce.

Zákonodárci se ve čtvrtek sejdou znovu v 18 hodin večer, aby dokončili jednání o vyslovení důvěry vládě premiéra Petra Fialy, kterou započali včera v 9 hodin ráno a přerušili ji po 22 hodinách dnes v 7 hodin.

10:56 - Předseda SPD Tomio Okamura si postěžoval, že hnutí STAN nevysvětlilo okolnosti přijetí darů a dostatečně neodpovědělo na položené otázky. „Pan čistý (Rakušan) to nechce říct, protože nemají čisté svědomí,“ obořil se Okamura na předsedu hnutí STAN.

Hodlá proto iniciovat vznik sněmovní vyšetřovací komise, která by se dary pro vládní hnutí zabývala. Oznámil také, že poslanci hnutí ANO a SPD již mají potřebných 40 hlasů pro její vznik.

10:53 - „Co se týká paní Michalikové a jejího podnikání, mám pocit, že to prověřoval FAU (Finanční analytický úřad) a k ničemu nedošel ve svých závěrech. Je to umělé spojování podnikání paní Michalikové s dary,“ opáčil Babišovi Rakušan.

10:51 - Slovo si v reakci na Babiše vzal Rakušan. Připomněl, že Babišem zmíněná stavební společnost opravovala také fasádu Poslanecké sněmovny. „Když už o tom pan Babiš mluvil, my jsme té firmě za zpacaknou zakázku nezaplatili,“ řekl Rakušan.

10:43 - Babiš se dožaduje informací o tom, kde vzala manželka místopředsedy hnutí STAN a starosty Dolních Břežan Věslava Michalika peníze na půjčku Michalikově firmě z Kypru. Chce také vědět, kdo jsou vlastníci firem, jež poskytly Starostům dary, či kdo jsou majitelé kyperských mateřských firem.

Rakušanovi pak vytkl zakázku za 30 milionů korun na opravu jedné kolínské ulice, kterou získala společnost Geosan, jež sídlí na Kypru. „Vy jste měl i v Kolíně s Kyprem techtle-mechtle. Ten Kypr je všude,“ prohlásil Babiš.

10:38 - Za řečnický pult se postavil předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Pustil se do poslance Pirátů Jakuba Michálka, který ve svém projevu mluvil o Babišově trestním stíhání a hnutí ANO.

„Poslanec Michálek je nemocný Babišem. Je tak nemocný, že normálně chodí na policii do spisu Čapí hnízdo udávat bratrance mojí ženy. Je to psychopat. Je nemocný střetem zájmů,“ nebral si servítky Babiš.

Je mnou nemocný, je to psychopat, útočil expremiér Babiš ve Sněmovně na poslance MichálkaVideo: psp.cz

Místopředsedkyně ANO Alena Schillerová předtím ve svém projevu uvedla, že Piráti se pasovali do role bojovníka proti korupci.

10:35 - Poslanec a 1. místopředseda hnutí STAN Jan Farský dnes neodletí na stáž do USA. Odlet odložil kvůli mimořádné schůzi Sněmovny k finančním darům pro jeho hnutí a podvečernímu pokračování schůze k vyslovení důvěry vládě premiéra Petra Fialy, jejíž je STAN součástí.

10:07 - Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Benda si vyžádal pětiminutovou přestávku na poradu klubu.

9:57 - Rakušan reagoval také na čtvrteční zjištění serveru Seznam Zprávy o tom, že hnutí poskytly dary firmy stíhaného muže. Až do zveřejnění článku o této věci prý nevěděl.

„Copak má ministr vnitra právo vědět o probíhajícím šetření policie? Copak já se jako ministr vnitra dostanu k nějakým informacím? Já jsem o žádném trestním stíhání nikoho, kdo souvisí s jakýmkoliv naším darem, neměl tušení,“ řekl Rakušan.

Pokud se prokáže, že peníze pocházely od firem a lidí spojených s trestnou činností, tak na to podle Rakušana jeho hnutí adekvátně zareaguje. „Takové peníze si nenecháme,“ uzavřel.

9:56 - „Odmítám konstrukci, že by hnutí STAN přijímalo dary od zahraničních firem. Všechny dary na transparentním účtu hnutí STAN jsou buď od fyzických osob původem z České republiky, nebo od právnických osob, které mají české IČO, sídlí v ČR, daní v ČR a zaměstnávají lidi v Česku,“ odmítl spekulace ministr vnitra a šéf hnutí STAN.

9:53 - Slova se ujal předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Hnutí STAN žádným způsobem neporušilo zákon o financování politických stran. V proslovu pana Okamury jsme zaslechli větičku, že to je minimálně neetické. Já se tu ale bavím o tom, zda nás, jako klub STAN, viní z porušení jakéhokoliv zákona. Všechny dary jsou zveřejněny na transparentním účtu a všechny přijaté dary jsou v souladu se zákonem,“ prohlásil na úvod svého projevu Rakušan.

9:33 - Fiala pokračuje v identickém duchu jako jeho stranický šéf.

9:30 - Okamuru nahradil u řečnického pultíku šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

9:27 - Okamura navrhl dvě usnesení, která by podle něj měla Sněmovna přijmout. V jednom navrhl premiérovi odvolání Rakušana, ve druhém ustavení parlamentní vyšetřovací komise.

Okamura si je vědom toho, že pokud nebude schválen pořad schůze, mohou vystupovat pouze poslanci s přednostním právem.

9:18 - Okamura se teatrálně začal podivovat, že Rakušan nesedí na „svém“ místě, ale usadil se vedle stranického kolegy Petra Gazdíka.

„Proč nechcete být za mnou. Proč se vyhýbáte přímému kontaktu,“ pronesl směrem k Rakušanovi. Když jej předsedkyně Sněmovny napomenula, aby na sebe s ministrem nepokřikovali, Okamura opáčil, že na nikoho nepokřikuje.

„To je váš subjektivní dojem, tak mě tady neomezujte v řečnění,“ sdělil šéfce Sněmovny.

Vy jste si odsedl, podivoval se Okamura ve Sněmovně.Video: psp.cz

9:07 - Jako první vystoupil předseda SPD Tomio Okamura, který zopakoval své výhrady vůči předsedovi hnutí STAN Vítu Rakušanovi, který je vicepremiérem a ministrem vnitra. Přál by si jeho odvolání.

9:05 - Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová poděkovala na úvod  schůze pracovníkům aparátu Sněmovny, kteří poslancům zajišťují servis pro jednání.

9:00 - Poslanci se scházejí, aby prodiskutovali peněžité dary pro vládní hnutí Starostů a nezávislých od společností, které jsou často propojené personálně, mají kyperského vlastníka či jsou ve ztrátě.

Jednání startuje jen pár hodin po skončení středeční celodenní schůze k vyslovení důvěry vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Ta byla ve čtvrtek ráno přerušena s tím, že bude pokračovat ve čtvrtek večer.

Fialova vláda zatím důvěru nedostala. Poslanci se znovu sejdou v podvečer

Domácí

Na dary v souhrnné výši více než tři miliony korun od personálně provázaných společností upozornila v polovině prosince MF DNES.

Mimořádnou schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) na popud opozičních zákonodárců z hnutí ANO a SPD. Opozice žádá vysvětlení finančních darů pro STAN ze zahraničí.

Starostům přišly vysoké dary od firem ve ztrátách

Domácí

Starostové odmítají, že by hnutí přijalo peníze od zahraničních společností. „Hnutí STAN přijímá dary pouze od právnických osob se sídlem v ČR a od českých občanů. To si lze snadno ověřit kontrolou transparentního účtu,“ uvedlo hnutí minulý týden.

Podle předsedy STAN, vicepremiéra vlády a ministra vnitra Víta Rakušana je hnutí připraveno případné dotazy k dárcovství zodpovědět. Podle Rakušanova dřívějšího vyjádření si hnutí dárce prověřuje, dary byly přijaty podle zákona a firmy mají české IČO.

Michalik ministrem nebude

Domácí

Hnutí STAN v prosinci také odmítlo spekulace o tom, že by se firmy lidí, s nimiž se z minulosti zná místopředseda STAN a původní kandidát na post ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik, mohly díky darům snažit ovlivňovat politiku a rozhodování hnutí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám