Hlavní obsah

Poslanci hlasovali a hlasovali. Dalších 600 pozměňovacích návrhů k EET je ještě čeká

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Od středečního rána ve Sněmovně poslanci jednali o rozšíření elektronické evidence tržeb (EET) pro drobné podnikatele. Poslanci se musejí prokousat více než 800 pozměňovacími návrhy. Z toho jich 700 předložil šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. Ve středu stihli hlasovat zhruba o dvou stech návrzích, pokračování je čeká zřejmě v pátek. Novinky schůzi dolní komory sledovaly v on-line reportáži.

Záznam: Jednání sněmovny ohledně EETVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

On-line reportáž i živý přenos skončily. Děkujeme za pozornost.

14:00 - Poslanci hlasování přerušili. Stihli se prokousat asi 200 pozměňovacími návrhy. Dalších 600 návrhů je ještě čeká. Dostanou se k nim zřejmě v pátek.

13:35 - Zákonodárcům zbývá posledních 25 minut hlasování. O zákonech ve třetím čtení totiž mohou hlasovat pouze během střed a pátků od 9 do 14 hodin.

13:08 - Poslanci stále hlasují. Zdaleka nejsou ani v polovině.

12:50 - EET se bude vztahovat také na výrobu nudlí, sucharů, zmrzliny či na pletené výrobky.

12:21 - Poslanci se u hlasování baví. „Sněmovna hlasuje o všech 827 pozměňovacích návrzích k EET po jednom. „Pan premiér by se mohl poučit o tom, kolik máme druhů podnikání. Bohužel tu není. Koalice zrovna uvalila EET například na chov velbloudů,“ podotkl na Twitteru Pirát Ferjenčík.

11:42 - EET by neměl podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb, rozhodli poslanci v dalším hlasování.

11:30 - ODS se pokusila prosadit, aby se zrušila účtenková loterie – takzvaná účtenkovka. To se jí ale nepodařilo.

11:20 - Do desetiprocentní sazby DPH by měly být zařazeny i knihy a audioknihy.

11:15 - Pomocí papírových účtenek bez internetu by mohli evidovat tržby podnikatelé do ročního obratu 600 tisíc korun místo 200 tisíc korun.

11:02 - „Pokud ministryně financí hovoří v souvislosti s EET o narovnání podnikatelského prostředí, nejspíš by měl každý podnikatel dostat 100milionovou dotaci. O narovnání nejde. Z 3. a 4. vlny EET zase nebudou školky, školy ani dálnice, tahle vláda jen opět podkopává nohy podnikatelům,“ uvedla na Twitteru první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Narážela tak na dotaci pro toastovou linku Penamu. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

10:55 - Na dlouhé hlasování se poslanci připravili. Zpravodaj tisku Jan Volný (ANO) dokonce sedí za řečnickým pultíkem na stoličce. Obvykle na tomto místě poslanci stojí.

10:50 - Poslanci řeší proceduru hlasování. Počítají s tím, že hlasovat budou několik hodin, podle místopředsedy Sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) se hlasování protáhne na víc než pět hodin. Sešlo se totiž přes 800 pozměňovacích návrhů, 700 jich předložil šéf poslanců ODS Stanjura. Poslanci mohou o návrzích ve třetím čtení hlasovat jen ve středu do 14 hodin, pokračovat budou v pátek od devíti do 14 hodin.

10:45 - Jednání pokračuje.

10:31 - Ministryně financí Schillerová Novinkám řekla, že EET byla krok správným směrem. „Základním cílem bylo narovnat podnikatelské prostředí,“ uvedla v rozhovoru v polovině května. [celá zpráva]

10:00 - Piráti si vzali před hlasováním 45minutovou pauzu. Jednání bude pokračovat v 10:45.

9:55 - Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura chce, aby se o každém pozměňovacím návrhu hlasovalo zvlášť. Stanjura jich předložil přes 700.

9:52 - Návrh na to, aby se EET nerozšiřovala, neprošel. Pro zamítnutí hlasovalo 75 poslanců z řad ODS, Pirátů, SPD, lidovců, TOP 09 a STAN. Proti se postavilo 93 poslanců hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Hlasování si můžete prohlédnout zde.

9:49 - Rozprava je u konce. Poslanci hlasují o návrhu Ferjenčíka na zamítnutí novely.

9:35 - S EET jsou podle poslance Vojtěcha Munzara (ODS) spojeny nepřiměřené kontroly a nepřiměřené pokuty. „Je to šikana podnikatelů,“ zhodnotil Munzar.

9:33 - Slovo si vzal Václav Klaus ml. s tím, že daně by měly být nízké a jednoduché pro všechny. „Až v září budou fungovat i veškeré odborné komise nové parlamentní strany, navrhneme, aby živnostníci do jednoho milionu korun neplatili daně žádné. Protože výběr těchto daní stojí více peněz než tolik, kolik se vybere. Protože je mnohem lepší, když peníze mají lidé a nemá je vláda,“ prohlásil Klaus ml., který odešel z ODS a nyní je nezařazeným poslancem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus mladší

9:24 - K řečnickému pultíku přišel Pirát Ferjenčík. Prohlásil, že třetí a čtvrtá vlna EET je velmi hloupý krok velmi špatným směrem. „Jediný důvod, proč to vláda předkládá, je, aby se Andrej Babiš mohl tvářit jako nejlepší výběrčí daní ve vesmíru,“ konstatoval.

Ferjenčík navrhl přerušit projednávání EET do chvíle, než Agrofert přestane pobírat dotace, jeho návrh ale o osm hlasů neprošel.

9:20 - „Je to absurdní projekt a totální kontrola obyvatelstva,“ pokračoval v kritice EET Fiala. „Pokud nám lidé dají důvěru ve volbách, slibuji, že EET zrušíme. Nepřipustíme, aby stát otravoval život malým a poctivým živnostníkům. Stát by měl spíš něco dělat s oligarchickými entitami, o kterých vy, vládní poslanci, něco víte,“ prohlásil Fiala v narážce na premiéra Andreje Babiše (ANO).

9:13 - Slovo si vzal šéf ODS Petr Fiala. Prohlásil, že kabinet Andreje Babiše (ANO) je posedlý kontrolou. „Vláda je připravena dovést svoji posedlost až do konce. Co jiného to je než posedlost – ekonomické kontroly nad obyvatelstvem ztrácí smysl,“ řekl.

9:09 - Ministryně Alena Schillerová v polovině května Novinkám řekla, že EET už nikdo nezruší. Podle ní se evidence stala pevnou součástí české ekonomiky.

9:06 - Zákonodárci začali znovu projednávat novelu zákona o evidenci tržeb. Naposledy o ní debatovali 10. května, rozpravu ale nedokončili.

9:05 - Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík navrhl odsunout projednávání EET až po bloku třetích čtení, to ale neprošlo.

9:00 - Začalo jednání Sněmovny.

Vládní novela reaguje na předloňské rozhodnutí Ústavního soudu, který část zákona zrušil. Části podnikatelů má usnadnit evidování tržeb tak, aby to mohli dělat bez připojení k internetu pomocí papírových účtenek. Nově by měli tržby evidovat například řemeslníci, lékaři či advokáti.

Předloha zároveň posouvá do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby či vodné a stočné. Snížení sazby se původně mělo dotknout i řezaných květin, to ale vláda nakonec nenavrhla.

Anketa

Jste pro, aby živnostníci neplatili do jednoho milionu korun žádné daně?
Ano
51,1 %
Ne
48,9 %
Celkem hlasovalo 9644 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám