Hlavní obsah

ON-LINE: Druhé kolo soubojů o senátorská křesla

Aktualizováno

S úderem druhé hodiny odpolední skončilo v sobotu v Česku druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu, ve kterém se utkaly dvojice nejúspěšnějších kandidátů ve 27 obvodech. O výsledku, který mimo jiné může poskytnout levici ústavní většinu v horní komoře parlamentu, rozhodují hlasy poměrně nevelkého počtu občanů. Ve většině okrsků přišlo odevzdat svůj hlas méně než 20 procent voličů.

Foto: Tomáš Jůnek, ČTK

Volební místnosti ve 2. kole senátních voleb navštívilo výrazně méně voličů než v kole prvním.

Článek

15:50 - Levice bude mít v Senátu poprvé ústavní většinu 49 hlasů. ČSSD a KSČM spolu se zemanovcem Vladimírem Drymlem k ní získaly ve volbách potřebných 14 křesel. ODS naopak deset mandátů ztratila, bude mít jen 15 senátorů, nejméně od vzniku horní komory.

15:39 - Za Prahu 4 bude senátorkou Eva Syková (ČSSD). Porazila dosavadního senátora Tomáše Töpfera (ODS).

15:38 - Dosavadní hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD) prohrál i v Otrokovicích na Zlínsku, kde byl dlouhé roky starostou. Tomio Okamura jej tam porazil ve dvanácti z celkových třinácti otrokovických okrsků. Porážku musí Mišák zkousnout i v rodném Brumově-Bylnici.

15:36 - Za Mladou Boleslav bude opět senátorem Jaromír Jermář (ČSSD). Porazil Adolfa Beznosku (ODS).

15:36 - Kubera označil svůj úspěch v Teplicích za vítězství modrého ostrova v rudém moři.

15:33 - Senátorem za Sokolov bude Zdeněk Berka (ČSSD), který porazil komunistu Jiřího Holana. Za obvod Litoměřice bude senátorem Hassan Mezian (ČSSD), porazil Jitku Sachetovou (KSČM). Senátorem za Břeclav bude opět Jan Hajda (ČSSD), porazil Zdeňka Tesaříka (KSČM).

15:31 - Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová novinářům řekla, že hlavním tématem blížícího se kongresu ODS bude debata nad výsledkem voleb. "Kongres je jediná platforma, která to může vyřešit," řekla Němcová. Ta se rovněž vyjádřila k otázce, jestli by měl být daňový balíček, který rozděluje poslanecký klub ODS, ve Sněmovně projednáván před nebo po kongresu. "Je to tak padesát na padesát," řekla Němcová.

15:30 - Za Jablonec nad Nisou bude senátorem podnikatel Jaroslav Zeman (ODS). Porazil Stanislava Eichlera (ČSSD).

15:28 - Senátorem za Třebíč bude František Bublan (za ČSSD), porazil Josefa Zahradníčka (KSČM).  Za Teplice bude v Senátu znovu Jaroslav Kubera (ODS). Porazil Jaroslava Dubského (KSČM). Za Karvinou zasedne v senátu znovu Petr Vícha. ten porazil Miladu Halíkovou (KSČM)

15:25 - Úspěch v Ostravě slaví horolezec Leopold Sulovský, který porazil Karla Sibinského z ČSSD.

15:23 - Senátorkou za Rokycany bude Milada Emmerová (ČSSD), která porazila komunistu Jiřího Valentu.  V obvodu Chrudim uspěl nezávislý kandidát Jan Veleba. Ten porazil Tomáše Škaryda z ČSSD. Ve Svitavách zabodoval Radko Martínek (ČSSD). Porazil Zuzku Bebarovou Rujbrovou (KSČM).

15:21 - V obci Bohy na severním Plzeňsku, která spadá do volebního obvodu Rokycany, se hlasovalo až do 15 hodin. „Měli tam technický problém s dveřmi, které nebylo možné otevřít,“ řekl Právu Jan Nový z plzeňského krajského úřadu.

Rychlost sčítání hlasů by podle Nového neměla být ovlivněna, jedná se totiž o malý okrsek. V ostatních okrscích v Plzeňském kraji proběhlo vše v pořádku.

15:19 - Senátorkou za Brno-město bude Eliška Wagnerová (za SZ). Porazila sociální demokratku Stanislavu Slavíkovou.

15:14 - Jasno je i v dalších pražských obvodech. Tomáš Grulich (ODS) porazil kandidáta ČSSD Františka Adámka v Praze 12. Daniela Filipiová (ODS) porazila Jiřího Dolejše v Praze 8.

Foto: Novinky

Ministryně Daniela Filipiová s oranžovými růžemi do Davida Ratha

15:12 - Senátorkou za Prostějov bude opět Božena Sekaninová (ČSSD), porazila Jaroslava Šlambora (KSČM). Senátorem za Náchod bude Lubomír Franc (ČSSD), porazil Soňu Markovou (KSČM).

15:09 - Senátorem za Chomutov se stane opět Václav Homolka (KSČM). Porazil Rudolfa Kozáka (ČSSD).

15:08 - Senátorem za Zlín bude Tomio Okamura (nezávislý). Porazil Stanislava Mišáka (ČSSD).  Libor Michálek (za Piráty) porazil v Praze 2 sociálního demokrata Stanislava Křečka.

15:03 - Vedení sociální demokracie doufá, že v právě ukončeném druhém kole senátních voleb získají tolik hlasů, aby měli většinu a společně s komunisty dokonce ústavní většinu. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že strana získá 10 až 12 křesel.

15:01 - Po sečtení poloviny okrsků pražský kandidát KSČM Dolejš výrazně ztrácí na Danielu Filipiovou (ODS). Přesto šéf komunistů Vojtěch Filip stále věří v historický úspěch. „Naděje umírá poslední,“ řekl Filip. Nicméně i výsledky v ostatních krajích mu moc nehrají do karet, z 12 kandidátů je ve vedení duelů jen Václav Homola v Chomutově, který mandát obhajuje. Podle Filipa to není žádné překvapení, protože jejich voliči prý stále nechápou, že je Senát užitečný.

14:57 - Lidovecký kandidát Jiří Čunek podle všeho obhájí svůj senátorský mandát. Po sečtení 87 procent okrsků získal téměř 72 procent. Čunek porazil kandidáta ČSSD Jindřicha Šnejdrlu.

14:55 - Teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS) vede v Teplicích nad komunistickým kandidátem Jaroslavem Dubským. Kubera má po sečtení 72 procent okrsků přes 67 procent hlasů, oproti 32 procentům protikandidáta.

14:51Daniela Filipiová (ODS) zatím po sečtení 44 procent okrsků poráží Jiřího Dolejše (KSČM) v poměru 64 procent ku 35.

14:47 - V Moravskoslezském kraji se druhé kolo senátních voleb obešlo bez problémů a excesů. Potvrdil to Jan Berousek z odboru správních činností krajského úřadu. „Za pátek i sobotu jsme zkontrolovali přes 30 volebních místností,“ sdělil s tím, že účast odhaduje mezi 15 až 20 procenty. „Nic moc, to nebude, spíše kolem těch 20 procent,“ dodal.

14:46 - V Plzeňském kraji se konaly senátní volby ve dvou obvodech. Ve volebním obvodu Rokycany podle předběžných výsledků vede Milada Emmerová (ČSSD) nad Jiřím Valentou (KSČM). Sečteno je 45 procent okrsků.

V obvodu Domažlice, který zahrnuje také Klatovsko, poráží Jan Látka (ČSSD) kandidáta ODS Rudolfa Salvetra. Započítány jsou hlasy z 47 procent okrsků.

14:44 - Volební účast je po sečtení 38 procent okrsků zhruba 17procentní.

14:43 - Leopold Sulovský (Ostravak) zatím po sečtení třetiny hlasů poráží v Ostravě kandidáta ČSSD Karla Sibinského.

14:41 - "Máme velkou šanci na to, aby ČSSD měla nadpoloviční většinu v Senátu," uvedl k průběžným výsledkům voleb předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

14:38 - Kandidáti ČSSD zatím vedou ve 13 obvodech, ODS ve čtyřech.

14:36 - Z levicových kandidátů zatím v hlavním městě boduje pouze  Eva Syková (ČSSD) v Praze 4.

14:34 - Na Benešovsku, kde se utkávají kandidáti ODS a TOP 09, je po sečtení pětiny okrsků úspěšnější kandidát druhé ze stran, Luděk Jeništa.

14:31- První výsledek letošního finále senátních voleb byl znám ve 14:10. Nejrychlejší byli komisaři v jednom z okrsků v Polici nad Metují na Náchodsku. Před dvěma lety byly první výsledky zveřejněny ve 14:11.

14:29 - Ve Zlíně má zatím  více hlasů podnikatel Tomio Okamura. Ve Vsetíně dominuje lidovecký kandidát Jiří Čunek. V Brně je úspěšnější kandidátka Strany zelených Eliška Wagnerová.

14:25 - V ostře sledovaných pražských obvodech zatím bodují kandidáti ODS Daniela Filipiová a Tomáš Grulich. Kandidátka ČSSD Eva Syková zatím poráží Tomáše Töpfera za ODS. Libor Michálek pak vítězí nad Stanislavem Křečkem. Sečtena jsou zatím pouze jednotlivá procenta okrsků.

14:17 - Ve většině obvodů se již objevují data. Zatím se jedná o desítky či stovky hlasů.

14:12 - Do systému začínají padat první výsledky.  V Náchodě zatím po sečtení půl procenta hlasů boduje Lubomír Franc (ČSSD).

14:11 - Pražský kandidát KSČM do Senátu Jiří Dolejš věří ve volební úspěch. Mobilizace před druhým kolem voleb podle něj pomohla jeho protikandidátce Daniele Filipiové (ODS), nadále však věří ve vítězství. Za historický úspěch však má už samotný postup do druhého kola z prvního místa. „Je to signál, že se časy mění,“ řekl Dolejš. Komunisté mají 12 želízek v ohni. Pokud by alespoň čtyři uspěli, mohli by si založit vlastní senátní klub.

14:09 - Nadprůměrnou účast mají opět v Šarovech na Zlínsku. Z téměř dvou stovek obyvatel vhodilo obálku do urny 71 lidí, což znamená 35,68 procenta. Čas ve volební komisi nejrychleji ubýval v poslední hodinu, kdy se dostavilo dvanáct místních obyvatel.

„Pravý opak znamenalo sobotní ráno. Ráno v osm přišli dva voliči a pak další dvě hodiny nikdo,“ uvedla předsedkyně volební komise v Šarovech Kateřina Panošová.

14:05 - Český statistický úřad očekává, že 99 procent okrsků bude sečteno již kolem půl páté odpoledne.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Členka volební komise v obci Stanový na Jablonecku si krátí čekání na voliče čtením

14:03 - Nejvíce kandidátů mají ve druhém kole sociální demokraté, jimž postoupilo 23 kandidátů. Šanci usednout v horní komoře má i 12 komunistů a 10 občanských demokratů. Postoupilo rovněž šest kandidátů menších stran a koalic, dva nezávislí a jeden kandidát TOP 09.

14:00 - Druhé kolo doplňovacích voleb do Senátu skončilo. Volební komise začínají sčítat hlasy.

13:56 - Volební účast ve druhém kole senátních voleb byla podle dosavadních odhadů velmi nízká. Zprávy z okrsků hovoří zhruba o čtvrtinové účasti oprávněných voličů.

10:55 - Na nízkém zájmu o volby se například v Českých Budějovicích podle nich projevila neúčast levicových voličů, protože se do druhého kola probojovali dva pravicoví kandidáti.[celá zpráva]

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

9:45 - Jeden člen volební komise v Londýnské ulici odmítl v pátek po 22:00 místnost opustit, chtěl prý hlídat hlasovací lístky. Policisté ho předvedli k podání vysvětlení.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám