Hlavní obsah

Volební okrsky hlásí nízkou volební účast, většinou pod 20 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke druhému kolu senátních voleb přišlo ve většině okrsků zatím méně než 20 procent oprávněných voličů. Výjimečně se počet voličů dostal přes 30 procent, v některých okrscích se ale účast počítá jen v jednotkách procent.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Jablonecké městské části Proseč rozhodovali voliči o novém senátorovi v klubovně tenistů.

Článek

Ve čtyřech pražských senátních obvodech zatím odvolilo kolem 15 procent lidí. Jen v některých okrscích dosáhla volební účast 20 procent.

V Mladé Boleslavi byla dopoledne volební účast 23,9 procenta, v Benešově 11 procent. V obou okrscích přišlo k volbám víc lidí než v pátek.

Podle oslovených členů volebních komisí českobudějovického volebního obvodu k volbám během prvním dvou hodin přišlo hlasovat 12 až 21 procent lidí. Na vesnicích je volební účast nižší. Na nízkém zájmu o volby se podle nich projevila neúčast levicových voličů, protože se do druhého kola probojovali dva pravicoví kandidáti.

V Plzeňském kraji volebního práva zatím využilo kolem 20 procent voličů. Ovšem v šumavské Modravě na Klatovsku jich přišlo volit již 34 procent. Naopak nejnižší zájem o volby registrovali v Čečovicích na Domažlicku, kde ze 64 zapsaných voličů přišli hlasovat zatím jen čtyři lidé, tedy asi 6,3 procenta.

Na Chomutovsku, Ústecku a Teplicku v Ústeckém kraji volební komise zatím registrují účast okolo 15 procent voličů. Nejvyšší, přes dvacet procent, odhadují v centru Chomutova. Jen asi 11 procent voličů přišlo hlasovat v Sokolově v Karlovarském kraji. Některé okrsky hlásí i nižší účast, například v Toužimi se pohybuje kolem pěti procent.

Ve třech volebních obvodech Královéhradeckého a Pardubického kraje je volební účast nižší než v prvním kole. "Určitě je to nižší než v prvním kole, dosud u nás odvolilo 16,9 procenta voličů," řekla dopoledne členka volební komise v České Čermné na Náchodsku.

Na jihu Moravy přišlo v Brně k urnám zatím 15 procent voličů, ale na Břeclavsku je účast znatelně nižší. Tady projevilo zájem o volby zatím jen asi 11 procent lidí. Podobně je na tom Olomoucký kraj, kde zatím hlasovalo asi deset procent voličů. Někde je to ještě méně. Například v Brodku u Prostějova dosud přišlo dát hlas kandidátovi do Senátu jen 6,3 procenta voličů.

Jednotlivé okrsky v Moravskoslezském kraji hlásí mezi deseti a dvaceti procenty. Zlínský kraj pak hlásí zhruba dvacetiprocentní volební účast, v některých okrscích přišlo kolem třiceti procent voličů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Na Svitavsku odvolilo před polednem zhruba 11 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám