Hlavní obsah

Božena Sekaninová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luděk Peřina, ČTK
Článek

Bývalá místostarostka Prostějova Božena Sekaninová je profesí zdravotní sestra. V roce 2006 byla poprvé zvolena senátorkou, mandát obhájila i v roce 2012.

Narodila se 4. října 1957. Po absolvování střední zdravotnické školy nastoupila jako zdravotní sestra a dispečerka do Prostějovské nemocnice, kde získala více než dvacetiletou praxi.

V dubnu 1991 vstoupila do ČSSD, v průběhu několika let byla členkou městského, okresního a krajského výboru sociálních demokratů. V roce 1998 byla zvolena místostarostkou města Prostějova, ve své funkci se zaměřila na oblast vzdělávání, kultury a sociálních věcí.

Do vysoké politiky se dostala v roce 2006, kdy zvítězila ve druhém kole senátních voleb v obvodu Prostějov. O tři toky později skončila ve funkci místostarostky Prostějova. V roce 2012 obhájila senátorský mandát. O šest let později se pokusila obhájit svůj mandát napotřetí, a i když vyhrála první kolo volby, ve druhém ji porazila Jitka Chalánková.

Články k tématu