Hlavní obsah

Ohromila mě síla exploze, svěřil se český psovod po návratu z Bejrútu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horko, horko a zase horko. K tomu vysoká vlhkost vzduchu a asfalt rozpálený tak, že na něm ruku neudržíte ani pár vteřin. Okolo samé sutiny, střepy, plechy, popraskané konstrukce, na zemi občas stopy krve. Tak popisuje hasič a kynolog David Hynek (39) z Ústí nad Orlicí Bejrút po nedávném obřím výbuchu. Hynek na místě zasahoval se psem Darrenem.

Rozhovor s kynologem Davidem Hynekem o nasazení v Bejrútu Video: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

K výbuchu ledku (dusičnanu amonného) v hlavním městě Libanonu došlo letos na přelomu července a srpna. Exploze 2750 tun této chemikálie připravila o život 180 lidí, na 6000 jich bylo zraněno.

Kamery v nemocnici zachytily sílu výbuchu v Bejrútu

Blízký a Střední východ

Hynek se do Bejrútu vypravil spolu s českým záchranným týmem jako jeden z pětice psovodů.

Překvapila mě síla, která ohýbala ocelové konstrukce, jak pohazovala s plnými kontejnery

Odjezd byl velmi rychlý. Původně prý chtěl jet 5. srpna s dětmi na houby. Už byli v autě, když zazvonil telefon. Děti tedy dovezl ke tchýni a za hodinu a půl už byl na cestě do Prahy na letiště.

Celkem do Libanonu odletělo na čtyřicet specialistů, nechyběli ani statik nebo lékař. David Hynek měl primárně za úkol vyhledávání přeživších.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hasič a kynolog David Hynek se svým psem Darrenem.

„Co mně uvízlo v paměti, tak to byla síla, kterou musel výbuch mít. Pracovali jsme kousek od epicentra. Všude ohnuté jeřáby na nakládání a vykládání námořních kontejnerů. Překvapila mě síla, která ohýbala ocelové konstrukce, jak pohazovala s plnými kontejnery. Jedna loď byla částečně hozená na druhou,“ svěřil se orlickoústecký hasič.

Otec natočil porod syna během exploze v Bejrútu, nyní se svěřil s mrazivými detaily

Koktejl

Pro jeho 4,5letého německého krátkosrstého ohaře Darrena to bylo první nasazení v ostré akci. Doslova zkouška ohněm. Čeští záchranáři očekávali horko, ale skutečnost byla mnohem horší.

„Hrozilo, že si psi popálí tlapky. Proto jsme jim obouvali ochranné botičky. Navíc horko v kombinaci s extrémní vlhkostí znamenalo velkou fyzickou zátěž. Psi se rychle vyčerpávali. Museli jsme je rychle střídat a chladit. Pracovali vždy zhruba deset minut, někdy i méně,“ pokračoval psovod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mohutná exploze v Bejrútu na zpomalených záběrechVideo: Reuters

Prozradil, že pes je v otevřené krajině schopen cítit člověka i na několik set metrů.

„V troskách budovy to je složitější. Záleží na typu trosek, klimatických podmínkách. Za ideálních podmínek najde i pět až devět metrů hluboko zasypaného člověka,“ dodal muž, který je ve službě už 19 let.

V Bejrútu byli týden. „Naším úkolem bylo prohledání přiděleného sektoru v bejrútském přístavu, kde jsme měli potvrdit nebo vyvrátit přítomnost osob. I když nebezpečí nálezu obětí bylo reálné, nenašli jsme nikoho, což bylo pozitivní, žádná oběť,“ uvedl Hynek.

Celkem prohledali sektor o rozloze kolem 85 tisíc čtverečních metrů. Byli i jen zhruba 200 až 300 metrů od epicentra výbuchu.

„Na pohyb v troskách jsme zvyklí, až tak mě to nezaskočilo. Přesto to bylo z mého pohledu zcela něco jiného, než na co jsme zvyklí v Čechách,“ dodal kynolog.

Bejrútská tragédie na unikátním záběru: Jak se městem šířila tlaková vlna

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám