Hlavní obsah

Bejrútská tragédie na unikátním záběru: Jak se městem šířila tlaková vlna

– Bejrút

Explozi špatně uskladněných 2750 tun dusičnanu amonného z minulého úterý zachytilo video natočené jedním z obyvatel Bejrútu. Na zpomalených záběrech je zachycena nejen extrémní síla výbuchu, ale i následná mohutná tlaková vlna, která završila dílo zkázy. Netečnost úřadů, které o nebezpečné látce v tamním skladu věděly roky, aniž by cokoliv učinily, vehnala do ulic města v uplynulých dnech tisíce protestujících.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mohutná exploze v Bejrútu na zpomalených záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Odborníci a bezpečnostní složky na nebezpečí exploze upozorňovaly několik posledních let. V červenci dokonce zaslali dopis o nebezpečném materiálu prezidentovi Michelu Aúnovi a premiérovi Hasanu Dijábaovi, píše agentura Reuters a server týdeníku Focus.

Zástupce Dijába, jehož vláda v pondělí kvůli explozi podala demisi, přijetí dopisu potvrdil. „Současný kabinet dokument dostal 14 dní před explozí a reagoval na něj v průběhu dní. Předchozí administrativa na to měla přes šest let a neudělala nic,“ řekl zástupce.

Nejmladší obětí Bejrútu je tříletá dívka, tlaková vlna s ní udeřila o piano

Blízký a Střední východ

Aún minulý týden potvrdil, že informace o materiálu měl. „Řekli, že je to nebezpečné. Já za to zodpovědný nejsem! Nevím, kde to uskladnili, a nevěděl jsem, jak nebezpečné to je. Nemám žádnou autoritu řešit věci přímo s přístavištěm. Je tu hierarchie a všichni ti, kdo o tom věděli, měli znát své povinnosti a učinit nezbytné,“ uvedl prezident.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch dusičnanu amonného v Bejrútu natočený ze člunuVideo: .

Dopisu oběma hlavním představitelům předcházela řada oznámení od bezpečnostních, celních a přístavních úřadů, které v posledních šesti letech na soudy opakovaně naléhaly, aby byl dusičnan amonný ze skladu blízkého centru metropole odstraněn.

Chemická látka se do bejrútského přístavu dostala před sedmi lety. Dovezla ji loď plující pod vlajkou Moldávie a vlastněná ruským podnikatelem, jež náklad vezla z Gruzie do Mozambiku, uvedl kapitán plavidla. V Bejrútu se zastavila, aby získala další zboží na převoz.

Ruský majitel v Bejrútu zabavené lodi s ledkem se vykašlal na posádku i náklad

Blízký a Střední východ

Libanonské úřady však loď v prosinci 2013 zabavily kvůli vysokým dluhům vůči dvěma společnostem, které si stěžovaly u bejrútských soudů. V květnu 2014 bylo rozhodnuto, že loď není plavbyschopná a její náklad byl vyložen v září téhož roku a uskladněn v přístavišti.

V únoru 2015 soud určil odborníka, který měl vyhodnotit povahu nákladu. Ten prohlásil, že materiál lodi je nebezpečný, a skrze přístavní úřady požádal o jeho přesun k armádě. Ta však žádost odmítla a doporučila, aby byly chemikálie přesunuty nebo prodány libanonské soukromé firmě zabývající se výbušninami. Společnost materiál rovněž odmítla.

Holčičku našli živou po 24 hodinách pod sutinami, počet obětí v Bejrútu přesto roste

Blízký a Střední východ

Dusičnan amonný tedy zůstal v hangáru v přístavišti a úřady o jeho přeložení žádaly zhruba každých šest měsíců justici. Soudce nakonec v letos v lednu zahájil vyšetřování, protože se ukázalo, že sklad nikdo nehlídá, v jedné ze stěn je díra a dveře jsou uvolněné z pantů a hrozí tedy, že někdo nebezpečný materiál ukradne.

Exploze si podle nejnovější bilance vyžádala životy nejméně 165 lidí, dalších 6000 osob bylo zraněno. Kolem 300 tisíc lidí přišlo o domov.

Reklama

Výběr článků

Načítám