Hlavní obsah

Ohnisko Praha: Zůstávají roušky v metru a na akcích nad 100 osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze, jako v jednom z koronavirových ohnisek, budou muset lidé i po rozvolnění opatření od 1. července nosit roušky v metru a na vnitřních hromadných akcích. Povinnost mít zakrytý nos a ústa ale nově přestane platit například v tramvajích a dalších povrchových dopravních prostředcích. V pondělí to na tiskové konferenci oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Záznam: TK ministerstva zdravotnictví k vyhodnocení aktuální situace v lokálních ohniscích Video: ČTK

 
Článek

„Bude zde platit povinnost nosit roušky na hromadných akcích ve vnitřních prostorách nad 100 osob a také v podzemní hromadné dopravě. Na druhou stranu je potřeba říct, že Praha je víceméně stabilní, nikam neeskaluje, ale vidíme zde pravidelné záchyty zhruba dvaceti případů denně,“ sdělil Vojtěch.

Na většině ostatních míst republiky budou lidé moci od 1. července roušky odložit. Povinná ochrana úst a nosu zůstane plošně povinná už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Foto: Libor Sojka, ČTK

Senior s ochrannou polomaskou P3R na trase C pražského metra.

Praha má po Moravskoslezském kraji druhý nejvyšší absolutní počet potvrzených případů covidu-19 a také druhý největší podíl případů na počet obyvatel od začátku epidemie. V Praze bylo dosud zaznamenáno přes 2500 nakažených, tedy asi 189 případů na každých 100 000 obyvatel. V poslední době ale rostl počet nakažených v Praze jen mírně. Za posledních sedm dní připadá na každých 100 000 obyvatel města jen zhruba šest nových případů nemoci, zatímco na Karvinsku v Moravskoslezském kraji je to 183 případů na 100 000 obyvatel.

Nakažených v ČR opět rychle přibývá, jen za neděli více než tři sta

Domácí

Právě Moravskoslezský kraj je dalším regionem kromě Prahy, kterého se nebude plně týkat rozvolňování opatření. Ministerstvo zdravotnictví k tomuto kroku přistoupilo kvůli neustávajícímu šíření onemocnění covid-19. V posledních několika dnech se počet nově nakažených výrazně navyšuje. V neděli přibylo 305 nových případů nákazy koronavirem, což byl čtvrtý nejvyšší přírůstek od vypuknutí epidemie na začátku března.

O víkendu se skokově zvýšil také podíl nově potvrzených případů vůči počtu provedených testů, a to na hodnotu 10,99 procenta, což je nejvíce od 10. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám