Hlavní obsah

Odstup mezi dávkami se zkrátí na 21 dní. Školáci, kteří si pospíší, se vyhnou testům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se registrovali k očkování a ještě nemají vybraný termín, budou mít od čtvrtka 15. července mezi první a druhou dávkou očkování proti covidu-19 odstup 21 dní místo dosavadních 34 dní. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí řekl, že termín se zkrátí také všem dětem, které jsou zaregistrovány k očkování nebo už byly očkovány první dávkou. Lidé s již zarezervovaným termínem očkování nebo podanou první dávkou si termín měnit nemohou.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Změna se týká jen očkování nejčastěji podávanou vakcínou od firem Pfizer/BioNTech, u Moderny zůstává rozestup 25 až 35 dní, u AstraZeneky 90 dní. U vakcíny Johnson & Johnson se podává jen jedna dávka.

S již dříve avizovaným návrhem na zkrácení v pondělí souhlasila Rada vlády pro zdravotní rizika.

„U dětí ve věku 12 až 15 let i těch, které už mají za sebou první dávku, se jim tak bude zkracovat ten termín automaticky na 21 dní. Cílem je, abychom měli i v této populaci co největší proočkovanost, zejména před začátkem školního roku,“ uvedl ministr.

Vakcína bez registrace. V obchoďáku se na ni stála fronta

Domácí

Pokud by platila stávající pravidla, tedy odstup mezi vakcínami 34 dní a plná ochrana až dva týdny po aplikaci druhé dávky, stihly by získat bezinfekčnost do 1. září jen děti očkované první dávkou do této středy. Nová pravidla to umožní i těm, které budou poprvé očkovány do 28. července.

Děti, které očkované dvěma dávkami nebudou, se budou muset nechat při nástupu do školy třikrát otestovat, v plánu je testování 1., 6. a 9. září. Děti, jejichž rodiče testování odmítnou, budou muset po celou dobu ve škole nosit roušku či respirátor, jinak se nemohou prezenční výuky účastnit.

Certifikát o očkování dostanou i lidé, kteří dostali vakcínu v zahraničí

Domácí

Registrace pro děti ve věku 12 až 15 let byly spuštěny od 1. července. Zájem projevilo podle dat do soboty 13,2 procenta z asi 450 000 osob v tomto věku. Zaregistrovaných je jich zhruba 60 400. Vakcínu už dostalo asi 11 500 (2,5 procenta) dětí a 83 z nich má dokončené očkování dvěma dávkami. Vyplývá to z dat o očkování, která denně zveřejňuje ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám