Hlavní obsah

Odbory: Vyhazov učitelky kvůli proruské propagandě musí být podle zákona

Jiří Mach, Právo, Jiří Mach

Pražská učitelka, které se škola v Praze 6 kvůli vedení ruské propagandy během výuky chystá dát výpověď, by v případné soudní dohře mohla i vyhrát. Záležet bude na tom, jak ZŠ Na Dlouhém lánu výpověď zdůvodní, popsal Právu šéf školských odborů František Dobšík.

Foto: Azov Regiment, Reuters

Ostřelovaný areál oceláren Azovstal v Mariupolu

Článek

„Škola ji za exces vyhodit může, ale pokud se bude učitelka soudit, tak podle našich právníků opravdu hodně záleží na tom, jak odůvodnění napíšou. Není zcela vyloučeno, že by se tam ta učitelka mohla vrátit,“ řekl.

Češtinářka Martina Bednářová je nyní v pracovní neschopnosti. Na tenký led vstoupila 5. dubna, když v hodině slohu začala osmákům vyprávět o válce na Ukrajině podle střihu ruských dezinformačních kanálů.

Tvrdila například, že v Kyjevě se nic neděje, že „ukrajinské nacistické skupiny“ před válkou prováděly na etnických Rusech v Donbasu genocidu, stahovaly je z kůže a upalovaly, že Ukrajina zahájila jaderné zbrojení nebo že muniční sklad ve Vrběticích je jaderný a podobně.

„Veřejný zájem nad školním řádem“

Žáci pomocí mobilů pořídili 18minutový audiozáznam, na jehož základě byla učitelka nejprve odstavena pro překážku na straně zaměstnavatele, nyní však čerpá nemocenskou, a tedy jí škola nemůže předat výpověď. Případ popsal v půli dubna server Seznam Zprávy.

Bednářová se podle serveru prostřednictvím své právní zástupkyně Jany Kudynové ohradila, že jí škola nepopsala důvody, proč nemohla docházet do zaměstnání. Také si stěžovala, že žáci, kteří nahrávku pořídili, tak učinili v rozporu se školním řádem a zasáhli tak do osobních práv Bednářové. Mimo jiné žádala jejich potrestání.

„V Kyjevě se nic neděje.“ Výroky pražské učitelky o ruské agresi prověřuje policie

Krimi

Ředitelka školy Renata Riedlová argumenty učitelky odmítá. „Tím, že vzali telefon a nahráli si paní učitelku, školní řád porušili. Ale mám písemná vyjádření právníků, že se jednalo o nahrávku ve veřejném zájmu. A ten je nad naším školním řádem,“ popsala Právu.

Za pomoci právníků si také přichystala výpovědní listiny. Na jejich radu však o podrobnostech v nich nechce mluvit. Připustila, že s Bednářovou po odborné stránce nebyla dosud potíž.

„Ale to, co proběhlo 5. dubna, překročilo veškeré hranice. Byla to přednáška, která tam neměla co dělat. Byly tam používány slova a věci, které tam nepatří. A ve školském zákoně je jasně řečeno, jaké jsou povinnosti učitele. Určitě pracujeme i s tím, že schvalování a podpora agrese na Ukrajině jsou v podstatě trestným činem,“ přiblížila ředitelka.

Případem se ostatně zabývá i policie. Částečně má ředitelka pro své kroky podporu radnice Prahy 6, která školu zřizuje. „Porušení školního řádu ze strany žáků vyhodnotila paní ředitelka zcela správně, že jednali ve veřejném zájmu. Ale pracovněprávní vztahy jsou v její kompetenci. Já bych k tomu měla jen čistě subjektivní dojem,“ řekla Právu radní pro školství Marie Kubíková (ODS).

Učitelka vykládala žákům lži o válce na Ukrajině. Gazdík podpořil její vyhazov

Domácí

Šéf školských odborů Dobšík nabádal k obezřetnosti, protože ač má Bednářová v očích žáků pošramocenou autoritu, mohla by si soudně vydobýt zpět místo za katedrou.

„Nahrávku jsem neslyšel, ale ona se bránila, že nahrávka není celá a že žáky chtěla vyprovokovat k debatě. To by pak bylo na soudu, aby to vyhodnotil. A přestože je ta válka příšerné svinstvo, zákony a práva se u nás musí dodržovat,“ uvedl.

Obává se i vedlejších dopadů, tedy aby se nerozpoutal „hon na čarodějnice ve školství“, nebo aby žáci nezačali používat mobily k nahrávání učitelů v nepřiměřených situacích.

Další čtyři případy

Podle náměstka České školní inspekce Ondřeje Andryse byly podobné případy dosud nahlášeny čtyři, a to ze středních škol v Pardubickém, Jihočeském a Zlínském kraji.

Za schvalování války je stíháno 18 lidí

Domácí

Inspekce stížnosti předala ředitelům škol s tím, že jsou na jejich odpovědnosti. Výsledky pak inspektoři zkontrolují. Také porušování školního řádu je v gesci ředitelů škol a je na nich, jaké případné tresty vydají, sdělil Právu Andrys.

Reklama

Výběr článků

Načítám