Hlavní obsah

Očkování pod božím dohledem: v Sokolově chodí lidé na vakcínu do kostela

Právo, vor
Sokolov

Unikátní prostor slouží v Sokolově jako očkovací centrum proti koronaviru. Zatímco jinde se chodí očkovat do nemocnic, sportovních hal nebo do kulturních domů, v Sokolově míří lidé do klášterního kostela sv. Antonína Paduánského. Velkokapacitní očkovací centrum tam funguje od pondělí 15. března.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kostel v Sokolově se změnil v očkovací centrumVideo: AP

 
Článek

„Vybrali to tam dobře, člověk má pocit, že nás očkují pod dohledem toho nejvyššího,“ svěřil se senior ze Sokolova. Kostel je ale již řadu let odsvěcený a nepoužívá se pro církevní účely. Podobně neslouží svému původnímu účelu ani ostatní části městem zrekonstruovaného areálu kláštera.

Při pohledu zvenku uvidí člověk na někdejších klášterních objektech zleva nejdříve nápis sídla místního malého Pivovaru Permon. Uprostřed stojí kostel, aktuálně s funkcí očkovacího centra. Vpravo má pak v klášterním areálu své sídlo Sokolovská bytová, tedy příspěvková organizace města zajišťující mimo jiné správu bytů.

Karlovarský kraj si tyto prostory vybral po dohodě s vedením města, protože interiéry kostela jsou dostatečně velké a lze v nich uspořádat celý systém očkování včetně čekáren. Ostatně, přes rok se v něm odehrávají například koncerty nebo slouží jako galerie, ale také jsou tam pořádány svatební obřady nebo akce pro děti. Navíc před areálem je velké, dostatečně kapacitní parkoviště.

Chroničtí pacienti by se mohli očkovat od příštího týdne

Domácí

S otevřením očkovacího centra v klášterním kostele zároveň skončil provoz dosavadního očkovacího místa v sokolovské nemocnici. „Očkovací centrum je otevřeno od pondělí do pátku od 14 do 18 hodin. V klášteře jsou k dispozici čtyři očkovací stanoviště i zázemí pro čekání po provedení vakcinace. Parkování v místě je bezplatné,“ uvedl mluvčí sokolovské radnice Vladimír Meluzín.

Lidé, kteří se původně registrovali v centrálním rezervačním systému státu na očkování do nemocnice v Sokolově, tedy senioři 80 +, 70 +, zdravotníci a pedagogové, dostanou do mobilu zprávu o přesunu času a místa očkování z nemocnice do nových prostor v kostele. „Zároveň je budou kontaktovat operátorky asistenční linky 800 600 444, které je na změnu upozorní,“ doplnil mluvčí.

Foto: MěÚ Sokolov

Očkovací centrum v Sokolově vzniklo v prostorách někdejšího klášterního kostela

O očkované se v kostele starají dva lékaři, kteří zjišťují aktuální zdravotní stav lidí, a čtyři zdravotní sestry aplikující vakcínu. Veškeré údaje přicházejících objednaných lidí zpracovávají administrativní pracovníci.

Zájemci o očkování by s sebou měli mít osobní doklady. Vedení města doufá, že s otevřením centra dostane očkování ve městě větší spád. „Pevně doufáme, že dodávky vakcín budou takové, aby očkovací centra mohla fungovat na plné obrátky,“ uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN) s tím, že očkovací centrum má kapacitu čtyř set lidí denně.

Praktici mohou očkovat, ale nemají čím. Dostali jsme dvacet dávek, popisuje lékařka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám