Hlavní obsah

Očistěte mého muže! Rodina oběti z Vrbětic od začátku odmítá nedbalost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Očistěte jméno mého muže. Byl v minulosti jedním z vás.“ Těmito slovy před pěti lety apelovala na policejní složky při rozhovoru s redaktorem Práva vdova po jednom z dvojice zemřelých zbrojířů z vrbětického muničního skladu. Po letech dostává její prosba reálné obrysy.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Muniční areál poblíž obce Vlachovice-Vrbětice na Zlínsku

Článek

Jako velkou satisfakci bere vývoj z posledních dnů i mnohaletý kamarád jednoho ze zemřelých, Josef P. z Ostravska.

„Měl jsem ho vždycky za slušného kluka, spolupracovníka z klubu. Dostal u nás za úkol dělat hospodáře. Když děláte se sportovními zbraněmi a staráte se o munici, musíte v tom mít pořádek. Byl to pedant. Nevím, že by někdy něco zanedbal, nic neopouštěl, dokud věc nedokončil. Vždycky jsme se shodli,“ přiblížil muže, který zemřel ve svých devětapadesáti letech.

Jsme si jistí tím, že jim (firmě Imex Group) chtěl někdo ublížit. Že to byl záměr. Náhoda to nebyla
zeť zemřelého

Další obětí při prvním výbuchu ve vrbětickém skladu číslo 16, k němuž došlo 16. října 2014, byl jeho o tři roky mladší kolega.

Někdo chtěl firmě ublížit

V prosinci pak následoval výbuch ve skladu označeném dvanáctkou. S vdovou po jedné ze dvou obětí prvního výbuchu se Právu v těchto dnech již nepodařilo spojit.

Vrbětice a okolí žádají náhradu od státu

Domácí

V lednu 2016 se však svěřila, že věří v nevinu svého muže, který pracoval pro firmu Imex Group sedmnáct let. „Je obětí, stejně jako jeho kolega,“ tvrdila.

Policisté v prvních měsících oba mrtvé podezřívali z obecného ohrožení z nedbalosti, dokonce pracovali i s verzí sebevraždy. „Tomu jsem nikdy nevěřila,“ potvrdila vdova. Od začátku podle svých slov byla přesvědčena, že nešlo o vinu obou mužů.

„Kdysi jsme viděli video natočené termokamerou, že snad šel těsně před tím výbuchem po rampě toho skladu nějaký člověk. A auto s mým mužem a jeho kolegou teprve přijíždělo. Ta postava vypadala v těch záběrech jako červená pohybující se skvrna. Červený byl i roh budovy, při kterém se postava pohybovala,“ prozradila před lety Právu vdova.

Za vrbětickým útokem stál zřejmě celý tým ruských agentů

Domácí

„Jsme si jistí tím, že jim (firmě Imex Group) chtěl někdo ublížit. Že to byl záměr. Náhoda to nebyla,“ reagoval v témže roce na její slova zeť zemřelého.

„Nešlo mi do hlavy, že by v muničním skladu sám pochybil. Za tím si stojím od prvopočátku. I ti, co dosud měli pochybnosti, že by dvojice ve skladu něco zanedbala, snad už věří, že tato varianta padá. Znali jsme se přes čtyřicet let. Pravda vyšla najevo,“ doplnil včera kamarád zemřelého muže Josef P.

Výbuch ve Vrběticích v časech a souvislostech

Evropa
Z vrbětické výzvy
Žádáme vládu, aby zamezila nelegálnímu vlivu Ruska v ČR. Žádáme o zveřejnění informací o zapojení Ruska do výbuchu.
Konstatujeme, že poskytnuté odškodnění bylo nedostačující. Vyzýváme Vládu ČR, aby poskytla součinnost při vymožení odškodnění vůči zodpovědným osobám a státu. Vyzýváme vládu ČR, aby zabezpečila pyrotechnický průzkum a zabezpečení území.
Vyzýváme Vládu ČR, aby vzhledem k úmrtí dvou občanů postupovala podle Úmluvy o ochraně lidských práv a svobod, tj. po vyšetření věci oznámila Evropskému soudu pro lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám