Hlavní obsah

Obrana doporučila koupit bez výběrového řízení protiletadlový systém. S údržbou za 37,2 miliardy

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo obrany doporučuje vládě nakoupit protiletadlový raketový systém SHORAD z Izraele za 13,7 miliardy korun, dalších 23,5 miliardy bude stát dvacetiletý servis a údržba. Původní nákupní cena měla být 10 miliard. Bez ohledu na navýšení jde pravděpodobně o jednu z nejdražších armádních zakázek bez řádného výběrového řízení, stát nakupuje přímo od izraelské vlády.

Foto: Rafael

Izraelský protiletadlový systém SHORAD Spyder.

Článek

Nákup v pondělí odsouhlasilo kolegium ministra obrany, šéf resortu Lubomír Metnar (za ANO) o tom bude nyní informovat vládu.

Děla a rakety podraží o miliardy. Něco jsme usmlouvali, hájí se Metnar

Ekonomika

Původně měl protiletadlový komplet armádu přijít na 10 miliard, za aktuálním prodražením (13,7 miliardy) je podle ministerstva růst cen surovin i práce v návaznosti na covidovou pandemii, ale také změna kurzu koruny vůči izraelské měně či přesun části výroby do České republiky.

Metnar: K navyšování cen dochází všude

„Nebyla tam spočítaná inflace na celý cyklus dodávek, tedy až do roku 2026. Je tam zvýšená cena práce i vstupních materiálů. Jsou tam nějaké nadpožadavky. Když se dnes podíváte, tak neznám obor, kde by nedocházelo z hlediska makroekonomických vlivů k navýšení cen,“ vysvětlil Novinkám ministr obrany Metnar s tím, že resort má cenu dostatečně zdůvodněnou.

Resort se v minulosti snažil dvakrát prostřednictvím vypsané veřejné zakázky zajistit nezávislý soudní posudek na cenu. Do výběrového řízení se ale nikdo nepřihlásil. Resort si tak provedl vlastní expertní posouzení.

Ministerstvo obrany k obchodu přistoupilo na základě průzkumu trhu, konkrétně studie proveditelnosti. Ta je však už z roku 2016. Výběrové řízení ani žádná soutěž neproběhly, neboť resort využil výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek z důvodu ochrany bezpečnostních zájmů země, která se týká právě například dodávek vojenského nebo citlivého materiálu.

Pokuta půl miliardy pro obranu za tendr na vrtulníky platí, potvrdil šéf ÚOHS

Domácí

Podle šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Mlsny je použití výjimek u armádních zakázek možné.

„Obecně, pokud je uplatněn tento režim zadání, tedy na základě výjimky, tak je to odpovědnost zadavatele. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) není oprávněn přezkoumávat zakázky, které jsou zadány ve výjimkách, ale pouze to, zda byla uplatněna výjimka v souladu se zákonem. Můžeme jen přezkoumat, zda pro tu výjimku byly legální důvody,“ řekl šéf antimonopolního úřadu na dotaz Novinek, zda je podle něj u takto vysokých částek relevantní nakupovat bez soutěže.

Mlsna také doplnil, že ÚOHS může věc přezkoumat na základě podnětu, sám tak úřad činit nebude.

Výsledkem bylo to, že česká vláda napřímo oslovila izraelský kabinet jednající za tamní zbrojařské firmy Rafael Advanced Defense Systems a Israel Aerospace Indistries (AIA), které komplet ve spolupráci vyvinuly.

Nejdražší armádní zakázka bez soutěže?

Použití výjimky ze zákona z této zakázky pravděpodobně jednu z nejdražších zakázek uskutečněných bez řádné soutěže. Součástí kupní smlouvy je také ujednání týkající se servisu a údržby kompletu za 23,5 miliardy. Jak minulý týden upozornil deník E15, o této položce až dosud nevěděli ani členové sněmovního výboru pro obranu.

Armáda nakoupí děla za 8,5 miliardy

Domácí

„Nepamatuji si, že bychom to řešili, a jistě jsme tuto informaci mohli mít dopředu. Nicméně jsem ráda, že to ministerstvo spočítalo. Tak by to mělo být u všech projektů, mnohokrát jsme po tom volali,“ řekla deníku například šéfka výboru Jana Černochová (ODS).

Podle mluvčího resortu obrany Jana Pejška je to vůbec poprvé, kdy ministerstvo v rámci zakázky vyčíslilo náklady na údržbu a servis neboli životní cyklus. Částka 23,5 miliardy prý obsahuje platy vojáků, palivo, provozní výdaje české armády i náklady na servis, které by neměly podle připravované smlouvy přesáhnout 6,25 miliardy korun bez DPH pro izraelského výrobce. Skutečné servisní náklady budou záležet na provozních potřebách armády.

Armáda pořídí čtyři baterie, každá z nich bude vybavena vlastním 3D radiolokátorem, systémem velení a řízení palby a čtyřmi odpalovacími zařízeními. Protiletadlový raketový systém krátkého či středního dosahu (SHORAD/MRSAM, Short Range Air Defence/Medium Range Surface to Air Missile) je určen k ochraně měst, jaderných elektráren, letišť, průmyslových center či jiných důležitých objektů. Spolu s nadzvukovými letouny má kupovaný systém tvořit základní pilíře protivzdušné obrany země.

Maláčová chce škrtat peníze armádě. Nesmysl, zlobí se Metnar

Domácí

Izraelský SHORAD nahradí dosluhující a přes 40 let starý sovětský protiletadlový komplet 2K12 KUB.

Reklama

Související témata:

Související články

Armáda nakoupí děla za 8,5 miliardy

Armáda nakoupí 52 děl Caesar od francouzské firmy Nexter Systems. Zaplatí za ně 8,52 miliardy korun včetně DPH. Ministr obranu Lubomír Metnar (za ANO) o tom...

Výběr článků

Načítám