Hlavní obsah

Maláčová chce škrtat peníze armádě. Nesmysl, zlobí se Metnar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v pondělí uvedla, že by se nemělo usilovat o navýšení rozpočtu armády. Peníze by se podle ní měly využít spíše na růst platů ve veřejné sféře. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je to nesmysl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Článek

„Neměli bychom usilovat o navýšení rozpočtu pro armádu. Upřednostnila bych, abychom měli fungující stát a ucelenou péči,“ prohlásila ministryně v pondělí na tiskové konferenci po jednání tripartity.

Za Babišových vlád přibylo 40 tisíc státních zaměstnanců, úředníků je ale méně

Domácí

„Pokud je otázka, jestli armáda, nebo dobře zaplacení státní zaměstnanci, tak volím dobře zaplacené státní zaměstnance,“ doplnila Maláčová.

Metnar: Je to nesmysl

Podle ministra Metnara je to nesmysl. „Až přijde další krize, bude jako jedna z prvních žádostí pomoc vojáků v domovech sociální péče nebo jinde. Asi ani nemá cenu jí vysvětlovat, že se starou technikou obranyschopnost nezajistíme,” reagoval na Twitteru.

Ministryně Maláčová totiž navrhuje, aby se platy ve veřejné sféře navýšily plošně o tři tisíce korun. Odbory jsou pro tento návrh nebo pro růst o šest procent.

Zaměstnavatelé s paušálním přidáním nesouhlasí. A premiér Andrej Babiš (ANO) zmínil v pondělí částku 1400 korun. „Preferuji pevnou částku, je potřeba navýšit lidem s nejnižšími mzdami,“ sdělil Babiš.

Babišův perný den v Sněmovně: Po KSČM mu začala zlobit i ČSSD

Domácí

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že pokud by přidání mělo být vyšší než o inflaci nebo o 1400 korun, musel by se zvednout navrhovaný schodek rozpočtu.

„Pak by mně musela vláda říct, ve kterých položkách mám krátit,“ řekla šéfka státní pokladny. Návrh státního rozpočtu počítá na příští rok se schodkem 376,6 miliardy korun.

Vláda schválila zmrazení platů politiků

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám