Hlavní obsah

Děla a rakety podraží o miliardy. Něco jsme usmlouvali, hájí se Metnar

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za zavřenými dveřmi tento týden projednával výbor pro obranu miliardový nákup francouzských děl a izraelských raket pro českou armádu. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) seznámil poslance se stavem vyjednávání, při kterých se úředníci obrany snaží dohodnout se zbrojaři nižší cenu, která se proti plánu v obou případech zvýšila o víc než polovinu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Lubomír Metnar

Článek

K dohodě by mohlo dojít ještě v létě. „Daří se nám jednání směřovat ke snížení a zreálnění ceny. Mohu ale říci, že výsledná cena bude jiná než ta, která vzešla z marketingového průzkumu. Dojde tam k navýšení, protože nebyla zohledněna inflace nebo spolupráce s českým obranným průmyslem,“ řekl ve středu ministr. Dodal, že cenu musí ještě prozkoumat soudní znalec.

Obří nákup BVP se rozplývá

Domácí

Jak před nedávnem informovalo Právo, nabídka francouzské firmy Nexter na 52 děl Caesar vyrazila úředníkům ve vyzbrojovací sekci dech, protože se proti plánu zvýšila o šedesát procent. Ministerstvo má přitom na děla, která by měla jezdit na podvozcích Tatra, v rozpočtu připraveno 5,9 miliardy korun s DPH. A Francouzi chtěli přes devět miliard.

Podobné je to u protiraketového systému Spyder od izraelské firmy Rafael, cena neměla překročit 10 miliard, ale Izraelci chtěli navíc dalších pět mi­liard korun.

Audit na vrtulníky

Podle poslanců je částečné navýšení ceny pochopitelné. „Pro mě je důležité, že ministr slíbil, že jakmile v létě dokončí vyjednávání, tak podepíše smlouvy,“ řekl Právu šéf podvýboru pro akvizice Jan Řehounek (ANO).

Čeští vojáci se do týdne stáhnou z Afghánistánu

Zahraniční

Jasné je už nyní, že Metnar nepodepíše smlouvu na největší armádní zakázku na pořízení 210 bojových vozidel pěchoty za 52 miliard korun. „Byla tu pandemie. Dodavatelé teď požádali až o tři měsíce prodloužení termínu na dodání nabídek. Proto je podpis do voleb ohrožen. Uvidíme, jestli se to podaří v tomto roce,“ řekl Metnar.

O zakázku mají zájem tři zbrojařské firmy – švédská společnost BAE Systems, německá firma Rheinmetall Landsysteme a španělská společnost GDELS. Na začátku července měly dodat své nabídky, ale dvě firmy požádaly o prodloužení termínu a ministerstvo lhůtu posunulo až na 1. září. Právo informovalo, že o prodloužení požádala mj. firma Rheinmetall, ale ta tuto informaci popřela.

Politici k obvinění vojáků ze smrti Afghánce: Nepříjemné, ale ať se to vyšetří

Domácí

Poslanci ve středu řešili i nákup 12 vojenských vrtulníků z USA za skoro 15 miliard korun. Výbor se usnesl, že by ministerstvo mělo udělat nezávislý audit kvůli možnému pochybení v zakázce, za které ministerstvo obrany dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 550 milionů korun. Metnar řekl, že s auditem nemá problém, ale s rozhodnutím úřadu nesouhlasí a ministerstvo se proti němu bude bránit soudně.

Reklama

Výběr článků

Načítám