Hlavní obsah

Obrana chce vyslat 60 vojáků do války s teroristy v Africe

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští vojáci zřejmě vyrazí do ostrých bojů v Africe. Armáda má pro misi v Mali, ale i v Afghánistánu a dalších zemích mandát do konce roku 2020. Podle něj mohou čeští vojáci působit zatím pouze ve výcvikových a mírových operacích.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Mali. Na ilustračním snímku jsou čeští vojáci na misi v Bamaku.

Článek

Vláda dostane v nejbližších dnech na stůl návrh ministerstva obrany na vyslání 60 vojáků do francouzské operace Barkhane, která od roku 2014 bojuje proti islamistickým teroristům v saharských oblastech Afriky.

„Vládě se předkládá ke schválení návrh na působení sil a prostředků ministerstva obrany v rámci protiteroristické operace Barkhane v Mali, Nigeru a Čadu v celkovém počtu do 60 osob, a to na dobu ode dne schválení parlamentem do 31. prosince 2022,“ stojí v návrhu, který má Právo k dispozici. Celkové náklady na misi obrana odhaduje na 598 milionů korun.

Tisícovka českých vojáků je od letoška součástí Sil velmi rychlé reakce NATO

Domácí

Operaci vedou Francouzi, kteří mají v oblasti už přes 4500 vojáků a spolupracují s místními armádami. Minulý rok se francouzská vláda rozhodla vytvořit mezinárodní koalici speciálních sil pro boj proti teroristům ve střední Africe pod názvem Takuba. Zatím se podle francouzského listu Le Monde přidaly speciální síly Estonska a Belgie. Česko by bylo čtvrtým účastníkem, pokud nasazení schválí vláda a parlament.

Podle materiálu ministerstva se v Mali a dalších zemích regionu nachází útočiště řady militantních islamistických skupin.

„Cílem těchto ozbrojených skupin je ovládnout vojensky část území v těchto státech, eliminovat státní správu a vytvářet vlastní správní a společenskou strukturu, založenou na radikálním výkladu koránu,“ stojí v materiálu.

Vojáci dostali první speciálně upravené pandury

Domácí

Koaliční vojáci by podle návrhu měli asistovat malijským jednotkám, „včetně společného plnění úkolů při bojových činnostech v rámci celého spektra speciálních operací proti teroristickým skupinám v severovýchodním Mali a po obou stranách hranice s Nigerem“.

Převezmou velení

Ministerstvo obrany nechtělo chystanou misi komentovat. Podle informací Práva se uvažuje o nasazení vojáků z 601. skupiny speciálních sil z Prostějova. Jednotka 25 výsadkářů ze speciálních sil už v Mali působila v roce 2016. Tehdy v rámci mise OSN monitorovali na severu země pohyb islamistů a také migrační trasy.

Čeští vojáci slouží ve středoafrické zemi už pět let, v současnosti jich je tam okolo 120, a to hlavně v misi Evropské unie a v misi OSN. Letos by výcvikovou misi EU měli vést a budou velet 620 vojákům z 20 zemí.

Velení mise sídlí v hlavním městě Bamaku v jednom z místních hotelů. Úkolem mezinárodního kontingentu je hlavně výcvik maliských bezpečnostních složek. Ten probíhá na základně Koulikoro, která leží 50 kilometrů severně od hlavního města.

V Mali se v poslední době zhoršuje bezpečnostní situace. Maliské armádě se nedaří čelit nárůstu vlivu islamistických skupin, které ovládají pouštní prostory na severu země a pronikají i do centrální oblasti země, kde leží hlavní město Bamako.

Na konci loňského roku v zemi zemřelo 13 francouzských vojáků při srážce dvou vojenských vrtulníků během pronásledování islamistických bojovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám