Hlavní obsah

Vojáci dostali první speciálně upravené pandury

Armáda převzala od společnosti Tatra Defence Vehicle (TDV) několik prvních speciálně upravených obrněných transportérů Pandur. Vojáci si jich objednali celkem dvě desítky coby velitelsko-štábní a spojovací verze. O dodávce v pátek informovali mluvčí TDV Andrej Čírtek a ministerstva obrany Jan Pejšek.

Foto: Tatra Defence Vehicle, ČTK

Společnost Tatra Defence Vehicle (TDV) předala armádě první speciální pandury (snímek z dubna 2019).

Článek

Nákup vozidel v celkové hodnotě 2,07 miliardy korun schválila vláda již v roce 2015. V lednu 2017 pak došlo k podpisu smlouvy.

Vojáci mají dostat šest velitelsko-štábních strojů a 14 vozidel ve spojovací verzi. První etapa předávání vozidel skončila na základně ve Štěpánově, kde armáda převzala dva spojovací a dva velitelsko-štábní stroje. Firma tím splnila podmínky smlouvy pro dodávky v letošním roce.

Pětina pandurů nefunkční. Armáda nezvládá údržbu

Domácí

„Vzhledem k tomu, že proces kontroly dosud předaných vozidel probíhá bezproblémově, a vzhledem k tomu, že k dnešnímu dni je v různém stadiu rozpracovanosti již dalších sedm vozidel, je reálný předpoklad dodržení závazků vyplývajících z této smlouvy i v roce 2020,” uvedl Čírtek. Kromě zbývajících vozidel firma příští rok dodá armádě také čtyři pracoviště štábu. Zahájení další etapy předávání pandurů je plánováno na duben.

Foto: Tatra Defence Vehicle, ČTK

Společnost TDV dodala armádě dva spojovací a dva velitelsko-štábní obrněné vozy.

„Úspěšnému předání vozidel předcházelo absolvování rozsáhlého komplexu testů v podobě podnikových a kontrolních zkoušek u akreditovaných zkušeben i vojskových zkoušek ve výcvikových prostorech a opravárenských základnách Armády ČR, jejichž realizace trvala bezmála 11 měsíců,” uvedl Čírtek. Každá etapa procesu zkoušek byla podle něj hodnocena jako vyhovující, a zkoušky se tak nemusely zastavovat ani opakovat.

Metnar podepsal nákup 12 vrtulníků z USA

Domácí

Tatra Defence Vehicle se specializuje na vývoj, výrobu, generální opravy a modernizace převážně obrněných a speciálních vozidel pro domácí i zahraniční zákazníky. Do jejího portfolia patří například výroba, údržba a opravy vozidel Pandur II. Zabývá se například také vývojem a produkcí obrněných vozidel využívajících podvozky Tatra nebo se společností Tatra Trucks spolupracuje na výrobě obrněných vozidel typu Titus.

Foto: Tatra Defence Vehicle, ČTK

Speciálních pandurů dostane armáda 20

Reklama

Výběr článků

Načítám