Hlavní obsah

Oboru Jelenice majitelé neotevřou. Ústavnímu soudu navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože Ústavní soud před několika dny definitivně potvrdil, že uzavření průchodu lesní oborou Jelenice na Opavsku je nezákonné, majitelé pozemků se rozhodli, že vybudované zábrany neodstraní a veřejnost na turisticky oblíbenou cestu, která oboru protíná, nepustí.

Foto: Opavská lesní, Právo

Společnost Opavská lesní v oboře pořádá komerční lovy, jak dokládá snímek na jejich webu.

Článek

Právu to potvrdil Tomáš Bittner, náměstek firmy Opavská lesní, jíž pozemky patří. Starostové okolních obcí to označují za pohrdání právem, firma ale argumentuje tím, že chce zajistit klid zvěři a soudy rozhodují od stolu bez znalosti podstaty.

Rozsudky nerespektují

Obora na břehu Moravice o rozloze 276 hektarů je k nevoli turistů a výletníků uzavřena už dva a půl roku. Majitelé tam organizují lukrativní komerční lovy. Ulovení jednoho zvířete zde účastníka přijde až na desetitisíce korun. I proto je uzavření obory pro firmu výhodné, na což upozornili i organizátoři petice, která proti uzavření průchodu oborou protestovala.

Přestože soudy opakovaně označují postup za nezákonný, majitelům stále prochází a rozsudky nerespektují. „Je to naprosto absurdní,“ říká Pavel Smolka (SNK), starosta Vítkova.

Trvalé uzavření obory dle zákona o myslivosti není možné, potvrdil ÚS

Domácí

Právě město Vítkov spolu s okolními obcemi za opětovné otevření obory bojovalo a obrátilo se na soud. Podle starosty je uzavření nejen nezákonné, ale i v rozporu se stavebním povolením z roku 2000 i s kolaudačním rozhodnutím, v němž jednou z podmínek pro vybudování obory bylo nechat turistickou stezku přístupnou.

O tom, že uzavření obory je nezákonné, již rozhodl ostravský krajský soud a později i Nejvyšší správní soud. Nyní jim dal za pravdu i soud ústavní s tím, že podle zákona o myslivosti lze zákaz vstupu do honitby zakázat jen v časově omezených případech, například v době odchovu mláďat.

Ústavní soud evidentně neměl potřebu poznání podstaty věci a věc rozhodl takzvaně od stolu.
Tomáš Bittner, Opavská lesní

Firma verdikt nejvyšší české justiční autority neuznává. „Rozhodnutím Ústavního soudu jsme samozřejmě zklamáni,“ říká náměstek Bittner s tím, že rozhodnutí je ke škodě zvěře. „Orgán myslivosti strádání zvěře a potřebu její ochrany po důkladném šetření a několikadenní návštěvě obory zjistil. Bohužel ke škodě zvěře, správní soud, respektive soud ústavní evidentně potřebu poznání podstaty věci neměl a věc rozhodl takzvaně od stolu,“ řekl.

Úřad se seznamuje

Firma argumentuje, že ani nález Ústavního soudu nemá na případné otevření obory vliv. Soud ve svém verdiktu sice konstatuje nezákonný stav, nenařizuje ale odstranění zábran. To však nyní může učinit stavební úřad. Nikoliv ale ten ve Vítkově.

Šéf lesní správy v Lánech jde na tři roky do vězení

Krimi

Moravskoslezský kraj rozhodování v této věci Vítkovu před několika týdny odejmul a věc postoupil stavebnímu úřadu ve Fulneku, který se k dalšímu postupu nechce vyjádřit, protože se s kauzou teprve seznamuje.

Starosta Vítkova ale již dříve řekl, že v úvahu by mohlo připadat prohlášení vstupních bran za černou stavbu a jejich odstranění by pak již mohlo být vymahatelné, například i pokutami, ale pokud to firma opět zpochybní u soudu, celá věc se může protáhnout na několik dalších let.

Reklama

Výběr článků

Načítám