Hlavní obsah

Trvalé uzavření obory dle zákona o myslivosti není možné, potvrdil ÚS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plošné a trvalé uzavření honitby pro veřejnost na základě zákona o myslivosti není možné. Potvrdil to Ústavní soud, který zamítl stížnost podanou společnostmi GroCredit a Opavská lesní. Ty napadly verdikty Krajského soudu v Ostravě a Nejvyššího správního soudu (NSS), které zrušily opatření obecné povahy o zákazu vstupu do Obory Jelenice na Opavsku.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zákon o myslivosti neopravňuje orgán státní správy myslivosti bez dalšího nařídit zákaz vstupu do honitby, nýbrž lze tak činit pouze na žádost uživatele honitby v odůvodněných (a současně časově vymezených) případech. Zákon o myslivosti přitom výslovně hovoří o době, kdy lze omezení vstupu nařídit (např. doba hnízdění, kladení a odchovu mláďat nebo doba provádění lovů),” připomněl Ústavní soud a konstatoval, že snaha obou společností doložit údajné váhové úbytky zvěře v důsledku rušení veřejností je zcela neprůkazná.

Obora Jelenice se nachází na Opavsku mezi Hradcem nad Moravicí a Vítkovem. Rozkládá se na 276 hektarech na břehu řeky Moravice. V oboře žijí daňci, mufloni, jeleni či divoká prasata. Historie obory sahá do roku 1805. V oboře se v posledních letech pořádaly komerční lovy.

Obora Jelenice se neotevře. Verdiktům soudů navzdory

Domácí

Jak již dříve konstatoval NSS, omezení možnosti vstupu do honitby musí být z povahy věci realizováno tak, že nevyloučí právo každého volně procházet krajinou a užívat les, přičemž vlastnické právo je v tomto případě omezeno ve prospěch veřejnosti, s čímž počítá i Listina základních práv a svobod.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám