Hlavní obsah

Obnova Vřídelní kolonády se protáhne

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce Vřídelní kolonády v Karlových Varech, která se ocitla v havarijním technickém stavu, se zhruba o rok protáhne. Práce za v souhrnu asi 42 miliony korun by měly být dokončeny do zahájení lázeňské sezony v příštím roce. Původně se přitom počítalo, že se všechno stihne již před zahájením té letošní.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarská Vřídelní kolonáda byla v havarijním stavu.

Článek

„V současné době proběhlo výběrové řízení na demolici stávajícího stropu Vřídelní kolonády a výstavbu stropu nového. Počítám, že v polovině července zahájí práce,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS). Práce mají trvat osmadvacet týdnů.

„Předpokládáme, že koncem podzimu by se mohly provádět i další postupné kroky při obnově Vřídelní síně. To znamená, že by se mohla začít připravovat skleněná stěna objektu,“ pokračoval náměstek.

Původně chtělo vedení města mít všechny práce hotové do zahájení letošní lázeňské sezony na začátku května. „To se nepovedlo, protože při dodržování termínů při poptávkovém a výběrovém řízení se časy protahují,“ dodal Bursík, podle kterého ale na příští lázeňskou sezonu bude vše v pořádku.

Návštěvníci muzeí v Karlovarském kraji mají vstup zdarma

Tipy na výlety

Karlovy Vary podle projektové dokumentace předpokládaly, že je vyjde odstranění stropu na necelých deset milionů korun.

„Vysoutěžilo se to ale za zhruba 13 milionů korun,“ podotkl náměstek, který připomněl, že dosud byla vložena do výměny krenotechnologie, tedy zařízení na jímání a rozvod vřídelní vody do karlovarských hotelů, částka asi ve výši 14,2 milionu korun.

„A zhruba kolem dvaceti sedmi milionů korun bude v součtu investováno do stavební části rekonstrukce Vřídelní kolonády,“ konstatoval Bursík.

„Až práce skončí, dostane se Vřídelní kolonáda do původního stavu. To znamená, že bude mít dvě nádrže krenotechnologie na vřídelní vodu, nové rozvody a kompletně nové separátory tak, aby srdce kolonády bylo v pořádku,“ dodal náměstek.

Karlovarský festival letos nebude

MFF KV

Mezinárodní soutěž

Město pověřilo před časem Kancelář architektury města (KAM) Karlovy Vary, aby připravila podklady ohledně zamýšlené mezinárodní soutěže na případnou budoucí podobu nové zástavby prostoru Vřídelní kolonády.

„Již byly provedeny první kroky, ze kterých vyplynulo, kolik by mezinárodní soutěž stála, jak dlouho by trvala a jaký je potenciální výsledek. Nicméně zastupitelstvo města pověřilo následně KAM, aby vypracovala variantu opravy stávajícího stavu Vřídelní kolonády a řešení náplně současného objektu, a na tom se nyní pracuje,“ poznamenal Bursík, podle kterého po rekonstrukci bude Vřídelní kolonáda schopná fungovat s dalšími opravami řádově čtyřicet let.

Reklama

Výběr článků

Načítám