Hlavní obsah

O tisíce opuštěných psů se stará 300 útulků

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K chystanému zákazu množíren vede poslance i počet opuštěných psů, kteří se nacházejí v téměř třech stovkách útulků po celé zemi. Jejich provozovatelé se shodují, že se situace nelepší a osamocených psů je stále víc než dost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obvykle se jedná o ty, které majitelé vyhodí kvůli vlastní neschopnosti je vychovat. Počet opuštěných psů v Česku je neznámý, podle majitelů útulků to budou desítky tisíc, Státní veterinární správa jich loni zkontrolovala 3837.

„Žádný oficiální údaj o aktuálním souhrnném počtu zvířat ve všech těchto zařízeních nemáme. Útulky nemají povinnost zaznamenávat údaje do online databáze, která by zřejmě jako jediná umožnila počet zvířat v těchto zařízeních sledovat,“ napsal Právu mluvčí správy Petr Majer.

Nával kříženců stafordů s pitbuly

Část útulků však veterinární správa každý rok zkontroluje. „Například v loňském roce byly provedeny kontroly zhruba ve 120 útulcích (některé byly kontrolovány vícekrát). Dle údajů ze statistiky o kontrolách zaměřených na podmínky zvířat v chovech v loňském roce se v kontrolovaných útulcích nacházelo (a bylo kontrolováno) 3837 zvířat,“ sdělil Majer.

Podle Evženie Sychrovské, která vlastní psí útulek Bouchalka už přes třicet let, bude v Česku psů bez majitele až několik desítek tisíc.

Jen jejím zařízením ročně projde přes 1400 psů. „Nyní jich máme přes sto,“ uvedla pro Právo.

Záleží na aktuální módní vlně. „Teď je akutní přírůstek kříženců stafordů a pitbulů. Lidé si pořizují štěňátka, protože jsou roztomilá, ale vůbec nevědí, co je čeká. Jen za dnešek mám objednaný příjem tří takových kříženců od lidí, co toho psa nezvládají, a už to podle nich dál nejde,“ řekla Právu.

S jejími slovy se shoduje i výcvikář menšího útulku Dog Point Jan Jurák. Ten se aktuálně stará o 12 psů, ročně jich útulkem projde okolo 200. „Často se stává, že majitelé neumějí svého psa vychovat a pak ho dají do útulku,“ řekl Právu Jurák.

On i Sychrovská se však shodují, že prakticky pro většinu psů se dá najít nový majitel. I když pár problémových zvířat někdy zůstává v zařízení i několik let. Málokdy se pak stane, že by se do útulku dostal pes, který by se ztratil. Podle Sych­rovské spíš majitelé zvíře vyhodí na ulici.

„V drtivé většině víme, kdo je majitelem psa, ten však o něj nemá zájem, nezvládá ho, protože ho neumí vychovat. Stávalo se mi také, že majitelé psa vyhodili, aby mohli jet na dovolenou k moři, a poté opálení přijeli a ptali se, zda jsme náhodou jejich psa nenašli,“ popsala Sychrovská. Tato praxe skončila prý až poté, co se zavedly poplatky pro majitele psů za den v útulku ve výši sto až tři sta korun.

Majitelé mají čas čtyři měsíce

Podle občanského zákoníku musí každý o nálezu zvířete nejdříve informoval obec. Pokud se o zvíře nikdo do dvou měsíců od vyhlášení nálezu nepřihlásí, může si ho nálezce nechat.

„Prohlásí-li nálezce obci, že zvíře nabýt nechce, a svěří-li obec zvíře neodvolatelně osobě, která provozuje útulek pro zvířata, může tato osoba se zvířetem volně nakládat, pokud se o ně nikdo nepřihlásí do čtyř měsíců ode dne, kdy jí bylo zvíře svěřeno,“ uvádí zákon.

Řadu útulků provozuje také městská policie. V Praze je to útulek v Troji, který má podle svých webových stránek asi 70 psů, v Brně útulek s kapacitou 205 psů.

„Poptávka po psech z útulků vzhledem k přesycenosti trhu se zvířaty klesá již několik let a jen málokdo se odhodlá vzít si z útulku psa s vědomím, že se bude muset při jeho chovu vyrovnat se značnými problémy,“ uvádí na svých stránkách Brno.

Podle mezinárodní organizace Carodog, která podporuje zodpovědný chov psů, je v Česku v útulcích zhruba 4,4 tisíce psů. V rodinách pak zhruba dva miliony.

Palčivější problém panuje na Slovensku. Podle odhadů se tam toulá zhruba 150 tisíc psů. Většina z nich pochází z chudinských romských osad, trpí nemocemi a parazity a množí se mezi sebou. Zabránit se tomu snaží nezisková organizace Čs. kastrační program, která navštěvuje osady a zvířata ošetřuje a kastruje. Vznikl poté, co si české útulky stěžovaly, že se k nim psi ze Slovenska hromadně dováží a není pro ně odbyt.

Anketa

Vzal/a byste si zvíře z útulku?
Ano
87,4 %
Ne
12,6 %
Celkem hlasovalo 2209 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám