Hlavní obsah

Přibylo závažných případů týrání zvířat

Právo, sp

V Česku loni přibylo závažných případů týrání zvířat. Státní veterinární správa ČR (SVS) kvůli tomu podala osm trestních oznámení, což bylo dvakrát víc než o rok dříve. Veterináři také zaznamenali více stížností na týrání zvířat od veřejnosti.

Foto: Jan Švábek, Právo

Jeden ze psů z množírny v Plzni a ve Starém Plzenci.

Článek

Na základě podnětů na možné týrání zvířat loni SVS uskutečnila 42 procent kontrol, celkem jich veterináři loni provedli 7200. Porušení předpisů zjistili ve 26 procentech kontrol domácích zvířat a v 18 procentech kon trol v chovech hospodářských zvířat.

Veterinární inspektoři řešili i řadu závažných případů týrání zvířat. „Nejrozsáhlejší kauzou bylo odebírání více než dvou stovek zubožených psů v rodinném domě v Kamenici nad Lipou na Vysočině. Z hlediska počtu zvířat chovaných na jednom místě ve zcela nevhodných podmínkách šlo o nejrozsáhlejší případ na území ČR v historii,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Foto: Státní veterinární správa Hradec Králové

Policie obvinila zemědělce ze Rtyně v Podkrkonoší z týrání zvířat

Několik kauz týrání se týkalo i chovů hospodářských zvířat.

O osm procent, na více než 51 tisíc, se zvýšil počet kontrol v oblasti bezpečnosti a hygieny potravin. Na pokutách za porušení legislativy veterináři vybrali 26,7 milionu korun, o 2,8 milionu Kč méně než v roce 2017.

V Česku se loni nevyskytlo žádné ohnisko ptačí chřipky a podařilo se zabránit šíření afrického moru v populaci divokých prasat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám