Hlavní obsah

Vláda přijala novelu, která zakazuje množírny psů

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Množírny psů a koček by měl v budoucnu zakázat zákon. Novelu, která zároveň zpřísňuje podmínky pro chov šelem, v pondělí schválila vláda.

Foto: Policie ČR

Jeden ze psů nalezených v množírně. Ilustrační foto

Článek

„Novela stanoví, že se musí nahlásit ten, kdo má tři a více chovných fen. Fena může mít štěňata maximálně třikrát za dva roky, týká se to i koček. Za provoz množíren je tam pokuta až půl milionu korun,“ vyjmenoval ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Novela teď poputuje do Sněmovny.

Zpřísní se také podmínky pro chov šelem. „V České republice byly občas chovány v amatérských podmínkách, docházelo k venčení, kdy lidé chodili se lvem po ulici. To se tam výrazně omezuje, budou přísnější podmínky, budou si muset udělat kurz a budou muset mít licenci,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Novela má reagovat na loňský případ, kdy celníci na několika místech v Česku našli pozůstatky usmrceného tygra a tygří produkty jako masox a tygří víno.

Novela se bude vztahovat také na vystoupení zvířat v cirkusech. „Je to kompromisní. Úplný zákaz drezury neprošel. Nově budou cirkusy licencovány. Cirkus by měl prokázat, že nedochází k týrání zvířat,“ upřesnil Brabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám