Hlavní obsah

O své nemohoucí pečuje až milion Čechů

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice žije až milion lidí, kteří pečují o své blízké. Říká se jim neformální pečující. Kdyby to nedělali, celý sociální systém by se zhroutil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Třetina z nich se přitom potýká s chudobou. Na příspěvek na péči většina nedosáhne. Starají se o své rodiče, partnery, děti, kteří to sami nezvládnou. Bez pomoci se neobejde více než osmdesát procent českých seniorů.

Nejčastěji tuto starost přebírají ženy ve věku 36–64 let. „Výsledky mapování ministerstva práce a sociálních věcí poukazovaly v roce 2015 až na 300 tisíc lidí, nicméně lze předpokládat, že neformálních pečujících je až milion. Protože není možné počítat jen ty, kteří pobírají, respektive jejich blízcí, o které pečují, příspěvek na péči. Neformální nebo laičtí pečovatelé mnohdy ani o možnosti finanční pomoci nevědí nebo na ni nedosáhnou. Přitom až třetina lidí pečujících o blízkého se potýká s chudobou,“ popisuje socioložka Olga Starostová, která je rovněž odborným garantem projektu Pečuj doma Diakonie Českobratrské církve evangelické (ČCE).

Celý život pomáhala, teď málem zemřela hlady

Domácí

K pomoci těmto neviditelným pečovatelům diakonii vedla zkušenost stovek jejích terénních pracovníků, kteří často vidí zoufalé situace. Například žena, která pečuje o své rodiče a musí kvůli tomu odbíhat z práce, zanedbává svou primární rodinu. Po měsících ji to vše dostane na hranu fyzického i psychického zhroucení.

V dalším případě se osmdesátiletý manžel snaží postarat o nemocnou manželku upoutanou na vozík, nijak výjimečná není ani žena, která se musela vzdát svého zaměstnání, aby se každý den starala o svou matku s demencí.

Poradna: Co dělat, když nezvládám péči o matku s demencí

Zdraví

„Je to strašně moc lidí, kteří sociálním systémem propadají. Sami sebe ani nedefinují, jako že pečují. Přitom tito neviditelní jsou pilířem celého sociálního systému, jelikož poskytují 70 až 90 procent dlouhodobé péče. A kdyby to nedělali, celý náš systém se zhroutí,“ upozorňuje na význam laických pečovatelů Ivo Mareš, projektový manažer Diakonie ČCE.

Těmto lidem nedocházejí jen peníze, protože jim už nezbývá čas, aby je vydělali, ale také síly a vlastní zdraví. Mnozí jsou sami už v důchodovém věku. A bude hůř.

Každý rok přibude 50 tisíc seniorů

Podle nejnovějších statistik je v Česku 2,09 milionu obyvatel starších 65 let, tedy téměř 20 % populace. Každý rok přibývá ve věkové kategorii seniorů přibližně 50 000 lidí. Demografická prognóza ukazuje, že se podíl seniorů na celkové evropské populaci bude dále zvyšovat a už kolem roku 2035 bude každý čtvrtý Evropan v seniorském věku a do roku 2050 se toto číslo vyšplhá téměř k třiceti procentům. Prognóza pro Česko tento trend kopíruje.

Dělají společnost seniorům ve svém volnu. Nevidomá Monika dělá i masáže

Styl

Důvody, proč lidé, kteří jsou ochotní vzdát se svých životů, nedostávají žádnou finanční podporu od státu, jsou vlastně dva.

„Mnoho lidí ani neví, že by měli na příspěvek na péči nárok. S tím může pomoci projekt Pečuj doma. Ale pak je tu složitý a dlouhý proces jeho získání. Musí o něj žádat ten, který péči potřebuje. Pak proběhne šetření pracovníka úřadu práce, zda skutečně žádající péči potřebuje, dále praktický lékař sepisuje zprávu o zdravotním stavu pacienta a ta jde posudkovému lékaři. Tento proces, který by se měl vejít v ideálním případě do tří měsíců, ale v Česku trvá až rok a půl. To vede i k tak absurdním situacím, že se toho ten člověk nemusí ani dožít,“ upozorňuje socioložka Starostová.

Seniory ohrožují šmejdi v sociální péči

Domácí

Podle ní navíc neexistuje žádná smlouva, na jejímž základě by příspěvek skutečně doputoval k těm, kteří péči poskytují. O dlouhodobé ošetřovné je zase nutné žádat přímo v nemocnici ještě před propuštěním. Tento krok nelze udělat zpětně, což většina lidí vůbec netuší.

Diakonie se v rámci projektu Pečuj doma podpoře neformálních pečujících věnuje již sedm let. Důležitým krokem je nyní spuštění webových stránek www.pecujdoma.cz, kde mimo linky pomoci, poradenství a podpůrných skupin najdou laičtí pečovatelé také mapu pomoci, tedy vyhledávač služeb po celé republice, které by jim měly ulevit.

Reklama

Výběr článků

Načítám