Hlavní obsah

NSS: Pandemická opatření prozkoumáme v řádu týdnů

Právo, Petr Kozelka

Opatření vydávaná podle v pátek schváleného pandemického zákona by měl v případě jejich napadení přezkoumávat Nejvyšší správní soud (NSS) v Brně. Jeho předseda Michal Mazanec v neděli prohlásil, že délka soudního přezkumu nebude možná v rámci dní, ale několika týdnů. Kvůli nové činnosti NSS se může protáhnout některá jeho další agenda.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nejvyšší správní soud v Brně

Článek

Pandemický zákon schválila Sněmovna v pátek. Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice podle něj dostanou pravomoci vydávat rozsáhlejší restrikce proti šíření koronaviru.

Poslanci odklepli pandemický zákon v senátní verzi

Domácí

Návrhy na zrušení ministerského mimořádného opatření se bude zabývat NSS, opatření hygienických stanic budou moci lidé napadnout u krajských soudů.

„Při přezkumu mimořádných opatření podle pandemického zákona půjde velmi pravděpodobně o složité a rozporuplné rozhodování ve značném množství případů. Je třeba položit důraz nejen na rychlost, ale současně s tím i na právní a argumentační kvalitu našich rozhodnutí. Jsme si totiž dobře vědomi reálných dopadů rozhodnutí do života velkého množství lidí,“ konstatoval Mazanec ve svém prohlášení.

Studenti pražského gymnázia zatím do školy nepůjdou, rozhodl Nejvyšší správní soud

Domácí

„Nelze však očekávat, že budeme rozhodovat v řádu dní. Je třeba provést všechny zákonné úkony předcházející samotnému rozhodnutí, včetně přípravy, nařízení a uskutečnění jednání v pouhých dvou jednacích síních pro celý soud,“ popsal předseda.

I za cenu odsunutí jiné agendy

Podle Mazance je ale důležité, aby NSS rozhodoval v řádu jednotek týdnů i za cenu, že ostatní agenda bude muset být odsunuta.

„Obracím se proto na stávající účastníky řízení i na veřejnost s prosbou o pochopení zcela mimořádné situace, do které se NSS nyní dostává,“ dodal.

NSS zrušil verdikt soudu, který na jaře zrušil čtyři opatření ministerstva

Domácí

Mimořádná opatření budou vyžadovat souhlas vlády, budou muset být zdůvodněna z hlediska epidemické situace i rizik. Každé dva týdny se bude přezkoumávat potřebnost restrikcí, vláda o nich ve stejném intervalu bude muset informovat Sněmovnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám