Hlavní obsah

Studenti pražského gymnázia zatím do školy nepůjdou, rozhodl Nejvyšší správní soud

Právo, Novinky, fia, dan
Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) v pátek vyhověl žádosti pražského Gymnázia Na Zatlance a odložil účinnost úterního rozsudku pražského městského soudu, jenž škole přikázal obnovení prezenční výuky. Do rozhodnutí o kasační stížnosti, kterou gymnázium podalo, tak bude moci pokračovat distanční výuka. Soud to uvedl na svých stránkách.

Foto: Mapy.cz

Gymnázium Na Zatlance.

Článek

NSS jako důvod pro pozastavení účinků verdiktu městského soudu uvedl veřejný zájem na ochraně zdraví studentů, zaměstnanců školy i jejich rodinných příslušníků.

Použil při tom tzv. princip předběžné opatrnosti, neboť uznal, že sám nemá pro zhodnocení rizika nákazy koronavirem dostatek informací. „Tento právní princip je využíván zejména v ochraně životního prostředí. Zjednodušeně řečeno znamená, že nedostatek důkazů o ohrožení nesmí být důvodem pro neposkytnutí ochrany důležitému veřejnému zájmu, je-li tu reálná hrozba závažných následků,“ uvedl předseda senátu NSS Filip Dienstbier.

Žalobu podal student prvního ročníku

Správní žalobu proti gymnáziu podal loni v listopadu student prvního ročníku, který nebyl spokojen s tím, že výuka probíhá pouze distančně. Městský soud v Praze jí vyhověl. Vyšel z toho, že Sněmovna s dalším prodloužením nouzového stavu nevyslovila na své schůzi 11. února souhlas, uzavření škol proto podle něj nemělo oporu v zákoně.

Aktuální nouzový stav není podle názoru městského soudu novým nouzovým stavem, ale faktickým pokračováním předchozího, které vláda Andreje Babiše (ANO) vyhlásila proti vůli Sněmovny.

Soud zakázal pražskému gymnáziu distanční výuku

Domácí

„Řízení o kasační stížnosti samotné se může protáhnout, protože otázkou, zda za uzavření školy na základě mimořádných opatření vlády či ministerstva zdravotnictví lze žalovat samotnou školu, se zřejmě bude zabývat rozšířený senát Nejvyššího správního soudu,“ uvedl NSS na svých stránkách.

Gymnázium učí distančně od 5. října loňského roku, a to na základě opatření vlády. Student v žalobě poukazoval na to, že tento způsob výuky školský zákon nezná a že nemůže nahradit výuku prezenční. Zároveň namítal, že distanční vzdělání je v rozporu s rámcovým vzdělávacím programem.

Reklama

Výběr článků

Načítám