Hlavní obsah

Soudce Šimka: NSS vládě nemluvil do pandemie, pouze chtěl dodržování zákonů

• Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) se podle nového předsedy Karla Šimky v uplynulých měsících nesnažil vládě říkat, jak má řídit pandemii, žádal jen dodržování zákona. Trval například na přiměřeném odůvodnění jednotlivých opatření, což kabinet nečinil. Následovalo proto zrušení několika desítek protipandemických opatření. Po této řadě zásahů soudu se podle Šimky kvalita a zdůvodněnost opatření postupně zlepšovaly.

Foto: ČTK

Karel Šimka

Článek

Pandemický zákon dal NSS novou kompetenci rozhodovat o návrzích na zrušení některých opatření ministerstva zdravotnictví. V desítkách případů soud některé části opatření rušil, anebo zpětně konstatoval jejich nezákonnost. Podle Šimky soud v pandemické „době vymknuté z kloubů“ splnil svou úlohu, rozhodoval poměrně rychle, v řádu týdnů až měsíců. Ministerstvo pocítilo, že musí opatření vydávat v souladu se zákonem, řekl předseda NSS v rozhovoru pro ČTK.

Zeman jmenoval Šimku předsedou Nejvyššího správního soudu

Domácí

„My jsme byli zdrženliví v tom, že jsme jim neříkali, jak mají pandemii řídit. Ale chtěli jsme po nich to, co je v zákoně výslovně napsáno. Že to musí být odůvodněné, že to musí být opřené o analýzu pandemické situace, že to musí být vydáváno jen v rámci zmocnění pandemického zákona a že tam musí být proporcionalita, minimalizace zásahů do práv lidí,“ řekl Šimka.

Ministerstvo podle něj mohlo zejména z počátku připravovat opatření lépe, koncepčněji, více myslet ústavně-právně a věnovat větší pozornost „technickému standardu“ a odůvodnění opatření. „Ale jsme opravdu ve výjimečné situaci. Doufám, že už ji nikdy nezažijeme,“ uvedl Šimka.

Kvalita opatření se podle Šimky postupně zvyšovala, v trendu prý v zásadě pokračuje i nová vláda. Na základě jednoho z posledních verdiktů NSS rozhodla vláda o rozsáhlém rozvolnění opatření. Soud minulý týden konkrétně zrušil povinnost prokazovat očkování nebo prodělanou nemoc před vstupem do restaurací, klubů či heren a při ubytování v hotelech. Vláda pak zrušila prokazování v podstatě všude.

Válkova náměstkyně dělala zmatky a šla proti premiérovi. Chtěla prodloužit restrikce

Domácí

Podle Šimky soud vládě jednoznačně řekl, že pokud chce zachovat plošnou regulaci v restauracích a hotelech, musí buď novelizovat pandemický zákon, přejít do nouzového stavu, anebo „to vypnout“. Vláda zvolila poslední možnost.

NSS je přetížený, Šimka chce víc soudců

Šimka v rozhovoru také uvedl, že NSS je přetížený, a proto hodlá usilovat o změnu zákona a navýšení počtu soudců a asistentů. Alternativním řešením přehlcenosti soudu je rozšířit okruh stížností, které by soud mohl odmítat pro nepřijatelnost, případně jiným způsobem „utáhnout šrouby“ a omezit přísun nových podnětů. Jinak prý kormidlo soudu po svém nástupu otáčet neplánuje.

Facka vládní koalici, zní z opozice po odmítnutí pandemického zákona v Senátu

Domácí

Problém přetížení soudu se prohlubuje zhruba posledních pět let. Tři desítky soudců loni dostaly na stůl 4917 kasačních stížností a dalších podnětů, včetně nové pandemické agendy. „Ale není to covidem, žádnými mimořádnými okolnostmi. Je to prostě standardní společenský jev, že se lidé soudí se státem, tak jako v celé Evropě,“ uvedl Šimka s tím, že si umí představit rozšíření soudu o dva další senáty, tedy šest soudců a soudkyň.

Novela zákona loni umožnila soudu odmítat více stížností, například v přestupkových záležitostech nebo v oblasti sociálního a důchodového zabezpečení. Už dříve mohl soud označit za nepřijatelnou stížnost v záležitostech azylu. Brzy se ukáže, jaký bude mít změna dopad na zátěž soudu. Pokud by se právní úprava nezměnila a počet stížností se držel na současné úrovni, bude personální posílení nutností.

Soudce, který byl často myšlenkami jinde, chce zpět do taláru

Domácí

„Budeme ale potřebovat dva tři roky, abychom odbourali ten hrozný ,batoh‘, který si neseme s sebou z posledních let. Okolo roku 2025 nebo 2026 bychom mohli mít zpátky délku řízení kolem půl roku nebo tři čtvrtě roku, což je přiměřený rámec, a naši lidé by měli radost z práce,“ řekl Šimka. Nyní je délka řízení přibližně rok a soudci jsou podle předsedy unavení.

Šimka se také vyjádřil ke kárným řízením se soudci, které řeší právě NSS. Podle něj se nejčastěji točí kolem průtahů v řízeních, jiné excesy v chování či práci jsou spíše výjimečné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám