Hlavní obsah

Soudce, který byl často myšlenkami jinde, chce zpět do taláru

Nezvyklý důvod vedl před třemi lety kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) k odebrání taláru jindřichohradeckému soudci Janu Tichému.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ten totiž pod vlivem své nemoci upadá dle odborníků do dlouhých přemítání nad alternativní historií, což by nebylo tak zlé, jenže když se dostane do zmíněného stavu, nedokáže se soustředit na své případy.

Nyní chce Tichý podle zjištění Práva zpět do justice a žádá obnovu řízení.

Černou můru každého soudce, tedy symbolické vysvlečení z taláru před kárným senátem, zažil Tichý na začátku roku 2019.

Kárná žaloba na něj mířila kvůli průtahům, ale hlavně pro zdravotní nezpůsobilost k výkonu soudce. NSS proto pověřil znalce zkoumáním soudcova zdravotního stavu, přičemž výsledný verdikt byl nemilosrdný.

Zeman jmenoval Šimku předsedou Nejvyššího správního soudu

Domácí

„Nezávisle na své vůli upadá do stavů spočívajících v tom, že promýšlí různé momenty historie a uvažuje, jaké by byly alternativy vývoje. Není schopen se z uvedených myšlenek vymanit a začít myslet na něco jiného. Jeho stav v této době lze označit za svého druhu rauš. Ataka uvedených myšlenek trvá několik týdnů a v podstatě mu brání po tuto dobu normálně fungovat jako soudce, jelikož není schopen se na soudcovskou práci soustředit,“ stálo v posudku.

Na základě toho pak senát v čele s Karlem Šimkou rozhodl, že soudce není zdravotně způsobilý k práci, neboť přemítání nad alternativní historií jej zaměstnává po dobu několika desítek pracovních dní ročně.

„V době, kdy je postižen atakou nutkavých myšlenek, není schopen se soustředit na náročnou intelektuální činnost, jež je s výkonem této funkce spojena, vést jednání a vyřizovat běžnou soudní agendu,“ rozhodl kárný senát.

Soudci i státní zástupci chystají kvůli platům žaloby

Domácí

Nezákonné, vyčetl senátu

Na začátku ledna ale na NSS dorazilo podání, v němž se Tichý domáhá obnovy řízení ve svém případu.

V dokumentu, který má Právo k dispozici, bývalý soudce vypočítává chyby, kterými podle něho trpělo rozhodnutí o jeho odvolání z funkce, a žádá, aby byla původní kárná žaloba zamítnuta, čímž by se mohl vrátit zpět do funkce.

„Samotná pracovní neschopnost v jakémkoli rozsahu, bez toho, že by způsobila nějaké následky na kvantitě či kvalitě vykonávané práce, není důvodem pro uložení jakéhokoli ochranného opatření, natož potom pro odvolání z funkce,“ napsal Tichý.

Neobstál prý ani v nejjednodušších případech. Kárný senát zbavil soudce taláru

Krimi

„Opačný názor by znamenal, že i pokud mám senát ve vzorném pořádku a všechny úkony činím včas a správně, přesto bych měl být vyhozen z justice pouze proto, že jsem příliš často v pracovní neschopnosti,“ dodal.

Kárnému senátu vyčetl také nezákonnost rozhodnutí, nepřiměřeně uložený trest i to, že se nevypořádal s jeho důkazy.

„Pokud se mnou předestírané skutečnosti a argumenty v řízení nijak neprojevily a soud se s nimi nijak nevypořádal a zcela je ignoroval, táži se, k čemu je vlastně taková obhajoba dobrá. Stejně přínosné by bylo, kdybych se doma hájil do zdi. Kárný senát mi svým postupem sděluje: Kecej si, co chceš, my na to kašleme a naložíme s tebou, jak se nám zachce,“ opřel se do kárného senátu bývalý soudce.

Vláda se žalob soudců kvůli platům nebojí

Domácí

NSS už návrh na obnovu řízení zařadil do svého systému, jednání ve věci ani další postup ale zatím nebyly nařízeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám