Hlavní obsah

Nový stavební zákon prošel Sněmovnou v prvním čtení

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový stavební zákon, od něhož si vláda slibuje především zrychlení a zjednodušení stavebního řízení, ve čtvrtek Sněmovna posunula po celodenním jednání do dalšího projednávání. Vládní koalice novelu protlačila prvním čtení s podporou KSČM a SPD, a to i přes odpor zbylých stran. Ty ji chtěly vrátit k přepracování.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček na schůzi Sněmovny

Článek

„Na bytový dům, povolení v rámci Prahy čekáme v průměru pět let, na novou dálnici čekáme 13 let. Na běžné obchvaty ale čekáme i 20 let, dokonce i 25 let,“ hájil zákon v dolní komoře vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Zastupoval ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO), která má koronavirus.

„Máme 20 typů stavebních úřadů, máme 10 typů povolovacích procesů a jsme na 157. místě ve stavebním povolení v rámci žebříčku, který srovnává více jak 190 zemí světa,“ řekl Havlíček.

Povolování staveb v Česku se zrychlí. Vláda schválila stavební zákon

Domácí

Rekodifikaci stavebního práva má vláda ve svém programovém prohlášení a zákon připravuje již delší dobu.

Nová právní úprava má tak podle vlády zrychlit stavební řízení a zkrátit dobu povolování. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) si od ní slibuje kromě jiného zkrácení průměrné délky povolování u větších projektů z 5,4 roku na jeden rok.

Opozici se novela nelíbí 

Zákon ale zkritizovaly kluby ODS, Pirátů, STAN, TOP 09 a lidovců. Vládu vinily z toho, že se zákon snaží protlačit na sílu a měl by se udělat lépe.  Nelíbilo se jim také, že i vládní strany chtějí zákon razantně upravit až ve Sněmovně.

Ministryně Dostálová má koronavirus

Domácí

Poukazovali i na to, že zákon kvůli nákaze koronavirem neobhajovala právě Dostálová. Vadilo jim, že ministryně nemůže odpovědět na jejich dotazy.

Návrh kritizuje také například Hospodářská komora ČR, vadí ale i městům. Podle nich omezuje pravomoci samosprávy, možnosti územního plánování či zakazuje vytvořit si vlastní stavební předpisy. Komora architektů ho již dříve označila za nevyužitou šanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám