Hlavní obsah

Nový koronasemafor: Zelená zůstává Praha a Frýdek-Místek

Novinky, jas

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo v pondělí mapu stupňů pohotovosti kvůli koronaviru - tzv. semafor. Oproti minulému týdnu jsou na ní pouze dva okresy v zeleném stupni, konkrétně Praha a Frýdek-Místek. Minulý týden bylo takovýchto okresů devět.

Foto: ministerstvo zdravotnictví

Článek

„Dnešní mapa stupňů pohotovosti je příznivější než minulá. Epidemie covid-19 je tak stále pod kontrolou a bez komunitního přenosu,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Momentálně evidují hygienici nejvyšší počet osob s covidem-19 na 100 tisíc obyvatel ve Frýdku-Místku (203). V Praze je 89 na 100 tisíc. Praha přitom dlouhodobě kolísá na hraně rizika komunitního přenosu, nicméně rizikové trendy neeskalují a není ani nárůst mezi rizikovými skupinami.

I přes vysoké počty nově odhalených případů je tak podle epidemiologů situace dobrá a v Moravskoslezském kraji se celkově zklidňuje. Výjimkou je okres Frýdek-Místek.

„Dochází zde k zásahu do zranitelných skupin obyvatel bez nárůstu počtu hospitalizovaných vyžadujících intenzivní péči. Epidemiologická situace je pod kontrolou, nejedná se o plošné šíření regionálního rozsahu,“ uvedla Rážová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám