Hlavní obsah

Nic složitého, řekl Hamáček na kritiku, že vláda narychlo zrušila volné parkování

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zrušení nařízení o zákazu placeného parkování vláda učinila podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na nátlak starostů. Kritiku nicméně vláda schytala za to, že nařízení zveřejnila v pondělí večer jen pouhých pár hodin předtím, než se placené parkování vrací v platnost.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

Podle Jana Hamáčka (ČSSD) není ale nic složitého, aby starosta večer po vydání rozhodnutí vlády zavolal šéfovi městské policie a probrali to spolu. Podle ministra Karla Havlíčka (za ANO) v tom má chaos pouze Praha.

„To, když jsme to zrušili, neznamená, že to musí obce vybírat. My nikoho nenutíme. Akorát jsme zrušili nařízení, které to zakazuje, a to na nátlak starostů, kteří to chtěli,” řekl Novinkám ministr vnitra Hamáček. Která města zrušení opatření požadovala, neuvedl.

Vláda opatření, kterým opět vrátila v platnost placené parkování ve městech a obcích, zveřejnila zhruba čtyři hodiny předtím, než začalo platit. A to pouze tak, že usnesení pověsila na web vlády. Na tiskové konferenci o tom nepadlo ani slovo.

Když nařízení zaváděla, tak o něm informovala 31. března a v platnost vstupovalo až 2. dubna.

Od úterý opět platí parkovací zóny, v Praze až od 11. května

Domácí

Velká města o kroku vlády nic nevěděla a v úterý většinou reagují tak, že to musí během dne probrat. Praha například už termín, kdy je možné parkovat na tzv. modrých zónách a parkování neplatit, posunula na 11. května, jak měla původně v úmyslu.

Brno hodlá vydat rozhodnutí během úterý a podobně reagují i další města.

Třeba v Plzni jsou zóny od úterý opět vyhrazené rezidentům, ale parkovné ve zpoplatněných ulicích plánuje město začít znovu vybírat až v pondělí 4. května. „Do konce týdne na to připravíme parkovací automaty, z účetního hlediska by ani nemělo smysl začít vybírat hned, těsně před koncem měsíce,“ řekl Právu náměstek plzeňského primátora Michal Vozobule (TOP 09).

Hamáček: Každý vidí, jestli zóna je

„Každý starosta mohl večer zavolat šéfovi městské policie a říct, že vláda zrušila toto opatření a mezitím si svolat radu a vyřešit to. Není to nic složitého,” dodal Hamáček s tím, že je to podle něj pouze zbytečná bouře ve sklenici vody.

Podle něj každý, kdo ráno přijede do Prahy, „vidí, jestli modrá zóna je, nebo není”.

Rezidenti si stěžovali

Podle Havlíčka bylo nařízení projednáno jak s resortem vnitra, tak zdravotnictví, a je nyní na každé obci, jak si to sama zavede. Všechny to navíc podle něj zvládají a chaos dělá pouze Praha.

„Obce to bez problémů zvládají, pouze Praha, která je chaoticky řízená a nedokáže sjednotit názor jednotlivých městských částí, s tím má problém. Rezidenti si již stěžovali a my jsme obcím jen umožnili ty zóny uplatňovat,“ dodal ministr dopravy Karel Havlíček.

Rozhodnutí však kritizovala například i Plzeň. „Tak díky 'akční' vládě od půlnoci znovu platí ve městech parkovací řády. Na znovunastartování systému máme tedy celé dvě hodiny,” uvedl na twitteru plzeňský primátor Martin Baxa (ODS).

Vláda usnesení na svém webu zveřejnila zhruba v osm hodin večer. Tam si ho všimli novináři a usnesení zveřejnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám