Hlavní obsah

Nepoučila se, v boji s virem selhává, pustila se opozice do vlády

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není to ani měsíc, co Češi mohli definitivně odložit roušky, a vláda už opět zvažuje jejich plošné nošení. Česko má totiž nejvíce covid pozitivních pacientů od propuknutí nákazy. Podle opozice je to tím, že se vláda premiéra Andreje Babiše z první vlny nepoučila.

Foto: Petr Horník, Právo

Na archivním snímku (zleva) předseda KDU-ČSL Marek Výborný, 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda STAN Vít Rakušan, předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

„Vláda nesplnila svoje sliby, není schopna řešit lokální ohniska, její řešení zjevně nefungují. Promarnila měsíce, kdy se měla připravit na horší scénáře. Vinu svaluje na kdekoho, ale jakékoliv plošné opatření je za této situace jejím selháním,” pustil se do vlády předseda ODS Petr Fiala.

Omezení pro Čechy v zahraničí zavinila vláda zlehčováním situace na Karvinsku, tvrdí opozice

Koronavirus

Ve stejném duchu kritizují vládu i Piráti, kteří navíc požadují svolání zdravotního výboru Poslanecké sněmovny.

„Vláda dál selhává v boji s koronavirem. Nemá situaci pod kontrolou a nepokrytě lže. Svoláme proto Výbor pro zdravotnictví a budeme se opět ministra Adama Vojtěcha ptát na plnění úkolů, které mu zadala Sněmovna. Chceme zprovoznit chytrou karanténu a zvýšit kapacity testování,” uvádí Piráti.

Pirátka z Karviné: Babiše jsem na problém upozorňovala už v březnu

Domácí

Strach z toho, že by opět došlo k ochromení ekonomiky i celé země, mají i Starostové. „Vláda situaci očividně znovu nezvládá. Není ale možné znovu vypnout celý systém a lidem zase sebrat jejich svobody. Vláda musí začít efektivně využívat možnosti chytré karantény při zajištění lokálních ohnisek,” uvedl šéf strany Vít Rakušan s tím, že jsou připraveni podat pomocnou ruku.

Právě opozice se od března do července ve Sněmovně několikrát snažila o situaci kolem koronaviru diskutovat a opakovaně se vlády ptala, jak je Česko připravené na další vlnu, proč chytrá karanténa nefunguje a proč není dostatek testovacích kapacit.

Naposledy se debatovalo začátkem července, kdy ministr Adam Vojtěch (za ANO) na výhrady opozice reagoval tak, že vše funguje a Česko je na nárůst počtu nakažených připravené a zdravotní pomůcky jsou zajištěné.

Schůze ke koronaviru skončila, poslanci neschválili vůbec nic

Domácí

Ve čtvrtek ale on i premiér Andrej Babiš připustili, že se opět zavedou plošná opatření. O jaká konkrétně jde, představí Vojtěch v pátek. Babiš naznačil, že půjde o plošné nošení roušek.

Reklama

Výběr článků

Načítám