Hlavní obsah

Neničte bobří hráze, běsní ochranáři

Právo, Ivan Blažek

Ochráncům přírody dochází trpělivost s podle nich neodůvodněným a zbytečným ničením bobřích hrází na Plzeňsku. Jednoho samozvaného bořitele už „chytila“ fotopast u Nýřan.

Foto: Foto DESOP, Právo

Pondělí 27. července 2020, půl třetí odpoledne. Fotopast zachytila muže na Lučním potoce u Nýřan.

Článek

„Obrátíme se na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) a policii,“ řekl Právu Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů. Ve zmíněném případě si bobr vybral vysušený rybník na Lučním potoce, který se díky jeho hrázi proměnil v mokřad. „Je natolik unikátní, že je ve hře prohlášení této lokality za přírodní rezervaci. Jde o přírodní ráj s desítkami zvláště chráněných živočišných druhů,“ upozornil Makoň.

Mýval uvázl ve starém vrtu na Plzeňsku a nemohl ven

Krimi

Výjimky existují

„Ničení hráze ovlivňuje výšku vodní hladiny na okolních plochách a poškozuje celý bioop a jeho rovnováhu. Navíc dochází k mrhání vody zadržené v mokřadu, která posiluje podzemní prameny okolních obcí,“ upozornil Makoň. Dobrovolníci už proděravělou hráz po domluvě s příslušným státním orgánem ochrany přírody opravili, obnovili a zabezpečili.

Likvidace bobřích „přehrad“ je v přesně definovaných případech možná. Luční potok ale nebude ten případ. „Pravděpodobně tam dochází ke svévolnému bourání bobřích hrází v rozporu se zákonem, půjde o nějakou soukromou aktivitu,“ odhadl Jan Kroupar, vedoucí oddělení ochrany přírody na plzeňském krajském úřadě.

Chráněná krajinná oblast bude jen s podporou obcí

Domácí

Hráze mohou odstraňovat jen správci toků a některých dalších organizací. „A to pouze v případě, že dochází ke škodám na dopravní nebo technické infrastruktuře, a nesmí to být v době rozmnožování bobra,“ vysvětlil Kroupar a dodal: „Pokud třeba dochází k prohrabávání rybničních hrází, mohou výjimku dostat i jednotlivci, je jich tak dvacet do roka.“

Nezákonnosti řeší zpravidla ČIŽP. „V loni jsme se zabývali čtyřmi případy,“ sdělila Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni. Pokutou skončil zatím jeden. „Zemědělské družstvo Měčín dostalo sankci třicet tisíc korun. Neoznámili, že budou odstraňovat několik hrází na potoku Třebýcinka,“ upřesnila Horčicová.

Ohrožení zvířat lidmi nahrává virům

Koronavirus

Šlo o nedorozumění

Podle ředitele družstva Ondřeje Řezníčka šlo o administrativní pochybení a nedorozumění. „Byli jsme domluvení se správcem toku, který má potřebné povolení, že hráze odstraníme. Ale pak se zjistilo, že se povolení týkalo jiného úseku,“ uvedl Řezníček. „Úpravy jsme provedli proto, že se voda vylévala z koryta potoka a zaplavovala nám pole a louky.“

Reklama

Výběr článků

Načítám