Hlavní obsah

Chráněná krajinná oblast bude jen s podporou obcí

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechceme lidem ochranu přírody nutit. Tak vyzněla návštěva ministra životního prostředí Richarda Brabce v Břeclavi, kde jednal mj. se starosty obcí a měst o budoucnosti unikátního lužního lesa na soutoku Dyje a Moravy.

Foto: Milan Vojtek

Rezervaci Ranšpurk na Soutoku obhlížel i ministr životního prostředí Richard Brabec (vpravo).

Článek

Ministerstvo životního prostředí připravuje vyhlášení nových maloplošných chráněných území v okolí Lanžhota a Břeclavi. Tlačí je k tomu mezinárodní závazky, podle nichž musí oblast Natury 2000 chránit. Myšlenka zřízení chráněné krajinné oblasti (CHKO) přitom v regionu neuspěla. Řada obcí ji léta odmítá.

Vzácných jasoňů u Bulhar na Břeclavsku přibývá

Domácí

„Maloplošnými chráněnými územími se pravděpodobně vypořádáme se závazky ve vztahu k ochraně přírody a biodiverzity jak v národním, tak mezinárodním kontextu. Projekt CHKO by mohl znamenat i ekonomický stimul pro region,“ uvedl ředitel Agentury Ochrany přírody a krajiny (AOPK) František Pelc.

Tento způsob zvolilo ministerstvo poté, co obce řadu let jednoznačně novou CHKO odmítaly. Teď především Břeclav usiluje o její vyhlášení. „Jsem rád, že zájem o jednání a o ochranu tohoto území přišel z regionu. Bohužel v minulosti se tu rozšířily fámy, že po vyhlášení CHKO nebudou lidé moci jezdit do lesa nebo na ryby. Proto jsme jako kompromis začali připravovat maloplošná chráněná území,“ řekl Brabec.

Ohrožení zvířat lidmi nahrává virům

Koronavirus

„Na rozdíl od minulosti se nyní o CHKO a jejích dopadech na samosprávy diskutuje konkrétně. Přesto je třeba nastavit legislativu tak, aby samosprávy nepřišly o svá práva a kompetence,“ uvedl starosta Lanžhota Ladislav Straka (Volba pro Lanžhot). Jiné obce, jako třeba Ladná, se ale usnesly na tom, že novou CHKO budou odmítat.

Maloplošná území ochrání asi třetinu evropsky významné lokality a podle Brabce splní požadavky Evropské komise. I tak ale AOPK vypracuje studii, jež zmapuje situaci a vyhodnotí klady a zápory obou řešení pro samosprávy v sousedství oblasti soutoku i pro území samotné. Oblast je spojena i s dalším sporem, ochráncům přírody vadí těžba dřeva, Lesy České republiky prý krajinu devastují. O tom ministr jedná s vedením státní firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám