Hlavní obsah

Nemůžeme si dovolit experimenty, tvrdí Šmarda. Přesto strana v Táboře kandiduje s SPD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracie kandiduje do vedení několika obcí spolu s komunisty. Někde k sobě strany přibraly i SPD nebo Zemanovce. Novinkám to řekl mluvčí KSČM Roman Roun. A kandidátky potvrdil i šéf ČSSD Michal Šmarda. „Jde o místní specifikum,“ uvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Šmarda

Článek

Společně kandidují sociální demokraté a komunisté například v Benešově, Kostelci nad Černými lesy, Aši, Vodňanech, ve Veselí nad Lužnicí nebo v Soběslavi.

Do party pak přibrali ve Znojmě Zemanovce, v Novém městě nad Metují zase hnutí ANO. „Hnutí ANO v Novém městě nad Metují kandidátku nestaví. Pouze jedna členka je na kandidátní listině Sdružení nezávislých kandidátů Za Lepší Nové město,” uvedl k tomu pro Novinky manažer hnutí ANO Jan Richter.

V Táboře kandidují společně KSČM, ČSSD a hnutí SPD Tomia Okamury.

ČSSD v Praze představila trumf do senátních voleb: expremiéra Špidlu

Domácí

Šéf sociální demokracie Šmarda Novinkám ke koalicím s komunisty řekl, že jde o místní specifika. „Záměrem vedení strany to není, my se snažíme uzavírat centrálně koalice se stranami, které nám jsou bližší. A určitě to ale není směr, kterým se chce ČSSD ubírat,“ uvedl.

Podobné spolupráce ale nejsou pro sociální demokracii novinkou. Na celostátní úrovni v minulém období tvořili menšinovou vládu s hnutím ANO, která měla podporu právě komunistů. Na druhou stranu Šmarda patřil k hlasům ve straně, kteří tuto vládní koalici kritizovali.

Šmarda: Koalici s SPD nerozumím

Zajímavější je společná kandidátka s hnutím SPD, které lze obecně zařadit spíše na opačnou stranu politického spektra.

„Já té koalici moc nerozumím, takovou kandidátku bych si nedokázal představit u nás ve městě (Nové Město na Moravě – pozn. red.), na krajské ani na celostátní úrovni. SPD, ale i KSČM se od sociální demokracie liší v základu – v přístupu k právním státu. Já bych s nimi koalici nikdy nedělal,“ podotkl Šmarda.

Současně vysvětlil, že jako šéf sociální demokracie kandidátku nezrušil z úcty k současné místopředsedkyni v Táboře za ČSSD Olze Bastlové. „Ta garantovala, že to nebude znamenat žádný ideový kompromis. Bez toho bychom tam také neměli kandidátku žádnou,“ uvedl.

Šéf ČSSD Šmarda obhajuje funkci starosty. Kandiduje ale pod jinou značkou

Komunální volby

Šmarda ke kontroverzní kandidátce řekl, že „se uvidí“, zda tím strana nepřijde po loňském debaklu o další voliče.

„Nemůžeme si dovolit žádné experimenty,“ reagoval nicméně na následný dotaz, zda si může ČSSD dovolit při jejím současném postavení vyčkat na to, jak voliči zareagují.

Fiala z SPD: Je to domluva několika jedinců

Hnutí SPD koalici označilo za domluvu několika lidí.

„Není to žádná koalice s KSČM, k té by SPD nedala souhlas. Patrně se domluvilo několik jedinců,“ zaslal k tomu Novinkám stručné vyjádření předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

V podobném duchu se pro Novinky vyjádřila i Bastlová. „Komunální volby jsou o lidech v daném městě. A vzhledem k tomu, že se sešla parta lidí mající stejný náhled na současné problémy v Táboře, starosti a problémy občanů Tábora a jejich řešení, nebylo daleko k tomu, aby se sešli a společně nalezli konsenzus v tom, jak tyto problémy lze řešit. A navíc v dnešní komplikované době je potřeba pomoci občanům, kteří se mohou stát velice rychle ekonomicky zranitelnými,” uvedla.

„Program lze takto realizovat efektivněji, důrazněji a měla by vzniknout větší šance pomáhat těm, kteří to potřebují. Proto se naše spojení jmenuje Šance pro Tábor,” doplnila.

Výběr článků

Načítám