Hlavní obsah

Šéf ČSSD Šmarda obhajuje funkci starosty. Kandiduje ale pod jinou značkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Michal Šmarda, předseda ČSSD, která se v loňských říjnových volbách nedostala do Sněmovny, chce obhajovat v podzimních volbách do zastupitelstev post starosty Nového Města na Moravě. Nekandiduje však pod značkou sociální demokracie, které šéfuje, nýbrž za uskupení Lepší Nové Město. Informovala o tom MF Dnes.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Šmarda

Článek

„Pokračujeme v projektu Lepší Nové Město – sociální demokraté a nezávislí. Budu kandidovat na prvním místě,“ sdělil deníku šéf ČSSD Šmarda.

Také v předchozích volbách v roce 2018 zvítězilo v Novém Městě na Moravě zmíněné uskupení. Rozdílem však je, že v té době nebyl Šmarda předsedou sociální demokracie – strany, která se nyní snaží vrátit do vrcholové politiky.

Šmarda po loňském volebním debaklu vystřídal v prosinci v čele ČSSD exministra vnitra Jana Hamáčka, pod jehož vedením se strana nedostala poprvé v historii České republiky do dolní komory.

Šéfem ČSSD se stal Šmarda

Domácí

Členem ČSSD je od roku 1993, v 90. letech patřil ke vlivným členům Mladých sociálních demokratů.

V roce 2019 byl kandidátem sociální demokracie na ministra kultury, do funkce ho ale odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman. Šmarda vleklý spor ukončil tím, že se nominace vzdal, a ministrem kultury se stal Lubomír Zaorálek. Od března 2019 do letošního dubna byl místopředsedou ČSSD, na dubnovém sjezdu se kandidatury na místopředsedu vzdal.

Do zastupitelstva Nového Města na Moravě se poprvé dostal na podzim 2006, o čtyři roky později usedl do křesla starosty.

Reklama

Výběr článků

Načítám