Hlavní obsah

Nemocnice na Vinohradech zrekonstruovala porodní oddělení. Ženy mají větší soukromí

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ve čtvrtek slavnostně odprezentovala nově zrekonstruovaný porodní trakt se špičkovým moderním vybavením. Ženy mohou rodit v soukromí za přítomnosti svého partnera. Investice se vyšplhaly na 39 milionů korun. Na nové prostory se podívejte v reportáži.

Nemocnice na Vinohradech zrekonstruovala porodní oddělení. Investice se vyšplhaly na 39 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

Součástí je moderní porodní sál i porodní boxy. Nově se zde nachází čtyři plně vybavené apartmánové porodní boxy sloužící pro komfort a soukromí rodiček a jejich blízkých.

Intimní atmosféra

„Zrekonstruovali jsme porodní sály, a to v tom smyslu, aby nebyla jedna velká místnost, kde se ty pacientky zároveň vidí nebo slyší, ale v tom smyslu, že každá má apartmánový box, vlastně místnost se sociálním zázemím, kde můžou samozřejmě v soukromí rodit samy, v doprovodu partnera,” vysvětlil primář gynekologicko-porodnické kliniky Michael Halaška.

V porodnici jako doma. Bulovka disponuje novými porodními apartmány

Děti

Součástí kliniky je také speciální operační sál pro vedení císařských řezů a speciální novorozenecký box sloužící k okamžité pomoci rizikovým a předčasně narozeným dětem.

„Naše koncepce není taková, že bychom chtěli být velkoobjemovou porodnicí typu VFN Podolí nebo Motol, my se více snažíme o intimnější atmosféru, jsme menší, ale o to více se specializujeme na různá komplikovaná těhotenství, ať už jsou to pacientky s preeklampsií, nebo rodičky s nádorovým onemocněním,” řekl Novinkám primář.

Foto: Novinky

Rodičky mohou nyní rodit v soukromí.

Na klinice pak díky rekonstrukci vzniká také novorozenecké oddělení s jednotkou intermediální péče. Na vše pak na klinice bude dohlížet zkušený tým lékařů, porodníků a sester.

Ředitel nemocnice: Jsme vyčerpaní. Bojím se, aby se to nerozběhlo znovu

Domácí

V současné době řeší FNKV také péči o covidové rodičky. „Covidové pacientky nám přicházejí nyní dnes a denně, zatímco na jaře to byly jednotky, tak teď jsou to desítky pacientek,” přiznal Halaška s tím, že právě tyto boxy jsou oddělené tak, že umožňují dokonalou izolaci.

„Tudíž ta pacientka může bezpečně jak pro sebe, tak ale i pro personál, porodit v tom apartmánu. Císařský řez jde provést také tam a hygienicky máme zařízenou návaznost na separátní pokoj, kde potom leží následně na oddělení šestinedělí. Takto se musely připravit všechny porodnice,” dodal primář.

V nemocnici ve Stodu na Plzeňsku vypomohou zdravotníkům policisté

Domácí

Investice v řádech milionů korun

„Gynekologicko-porodnickou kliniku průběžně rekonstruujeme, takže se investice zatím pohybují v řádech několika desítek milionů korun. Blížíme se ke kolem 100 milionů a konktrétně tato rekonstrukce, jak těch porodních sálů, tak navazující neonatologie, vyšla na 39 milionů korun,” řekl Novinkám ředitel nemocnice Petr Arenberger.

Reklama

Výběr článků

Načítám