Hlavní obsah

Nemocnice na Vinohradech zrekonstruovala porodní oddělení. Ženy mají větší soukromí

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, kk

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ve čtvrtek slavnostně odprezentovala nově zrekonstruovaný porodní trakt se špičkovým moderním vybavením. Ženy mohou rodit v soukromí za přítomnosti svého partnera. Investice se vyšplhaly na 39 milionů korun. Na nové prostory se podívejte v reportáži.

Nemocnice na Vinohradech zrekonstruovala porodní oddělení. Investice se vyšplhaly na 39 milionů korunVideo: Novinky

 
Článek

Součástí je moderní porodní sál i porodní boxy. Nově se zde nachází čtyři plně vybavené apartmánové porodní boxy sloužící pro komfort a soukromí rodiček a jejich blízkých.

Intimní atmosféra

„Zrekonstruovali jsme porodní sály, a to v tom smyslu, aby nebyla jedna velká místnost, kde se ty pacientky zároveň vidí nebo slyší, ale v tom smyslu, že každá má apartmánový box, vlastně místnost se sociálním zázemím, kde můžou samozřejmě v soukromí rodit samy, v doprovodu partnera,” vysvětlil primář gynekologicko-porodnické kliniky Michael Halaška.

V porodnici jako doma. Bulovka disponuje novými porodními apartmány

Děti

Součástí kliniky je také speciální operační sál pro vedení císařských řezů a speciální novorozenecký box sloužící k okamžité pomoci rizikovým a předčasně narozeným dětem.

„Naše koncepce není taková, že bychom chtěli být velkoobjemovou porodnicí typu VFN Podolí nebo Motol, my se více snažíme o intimnější atmosféru, jsme menší, ale o to více se specializujeme na různá komplikovaná těhotenství, ať už jsou to pacientky s preeklampsií, nebo rodičky s nádorovým onemocněním,” řekl Novinkám primář.

Foto: Novinky

Rodičky mohou nyní rodit v soukromí.

Na klinice pak díky rekonstrukci vzniká také novorozenecké oddělení s jednotkou intermediální péče. Na vše pak na klinice bude dohlížet zkušený tým lékařů, porodníků a sester.

Ředitel nemocnice: Jsme vyčerpaní. Bojím se, aby se to nerozběhlo znovu

Domácí

V současné době řeší FNKV také péči o covidové rodičky. „Covidové pacientky nám přicházejí nyní dnes a denně, zatímco na jaře to byly jednotky, tak teď jsou to desítky pacientek,” přiznal Halaška s tím, že právě tyto boxy jsou oddělené tak, že umožňují dokonalou izolaci.

„Tudíž ta pacientka může bezpečně jak pro sebe, tak ale i pro personál, porodit v tom apartmánu. Císařský řez jde provést také tam a hygienicky máme zařízenou návaznost na separátní pokoj, kde potom leží následně na oddělení šestinedělí. Takto se musely připravit všechny porodnice,” dodal primář.

V nemocnici ve Stodu na Plzeňsku vypomohou zdravotníkům policisté

Domácí

Investice v řádech milionů korun

„Gynekologicko-porodnickou kliniku průběžně rekonstruujeme, takže se investice zatím pohybují v řádech několika desítek milionů korun. Blížíme se ke kolem 100 milionů a konktrétně tato rekonstrukce, jak těch porodních sálů, tak navazující neonatologie, vyšla na 39 milionů korun,” řekl Novinkám ředitel nemocnice Petr Arenberger.

Reklama

Výběr článků

Načítám