Hlavní obsah

Německé vakcíny dorazily na Karlovarsko

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct tisíc vakcín AstraZeneca, kterými sousední Sasko, Bavorsko a Durynsko pomáhá pandemií mimořádně postiženým příhraničním okresům na západě Česka, dorazilo v úterý ráno do Karlovarského kraje. Dalších osmnáct set vakcín poskytl v rámci dodávky stát.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vakcíny poskytly německé spolkové země jako dar. „Pět tisíc šest set vakcín bylo vyloženo v karlovarské nemocnici a stejné množství i v nemocnicích v Sokolově a v Chebu,“ uvedla mluvčí karlovarského krajského úřadu Jana Pavlíková.

Jak už Právo informovalo, vakcíny by měly být rozděleny mezi očkovací centra v regionu i mezi praktické lékaře v regionu. Zatím není zcela zřejmé, podle jakého klíče se budou vakcíny distribuovat.

Šéf slovenské diplomacie označil Sputnik za nástroj hybridní války

Evropa

Nyní se v kraji očkují občané registrovaní v centrálním rezervačním systému. Jde o se­niory starší 80 let, starší 70 let, pedagogy a ty zdravotníky, kteří ještě nebyli očkováni.

„Očkováním občanů mladších 70 let, kteří trpí závažnými chronickými nemocemi, se budou zabývat praktičtí lékaři postupně tak, jak budou zapojováni do očkování. Musí individuálně posoudit vážnost zdravotního stavu pacienta, přímo jej registrovat a pozvat na očkování,“ sdělila mluvčí.

Říčany otevřely očkovací centrum, výpadků vakcín se zde nebojí

Domácí

V současnosti nemohou být lidé mladší 70 let s chronickým onemocněním registrováni za pomoci krajské asistenční linky. „Musí se domluvit se svým praktickým lékařem. V případě, že by stát tuto skupinu občanů zahrnul do centrálního rezervačního systému, kraj na to zareaguje, a pak bude možné tyto obyvatele registrovat v libovolných očkovacích místech v regionu,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám