Hlavní obsah

Některé školy poprvé přivítají žáky

Právo, kal, mip, plk, vtk, ib

Zatímco koronavirus uzavřel po několika dnech mnoho škol v Česku, některé se naopak vůbec poprvé pro žáky otevírají ve středu a později během týdne. 1. září se v nich kvůli onemocnění zaměstnanců ani učit nezačalo.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Klasická prezenční výuka by tak měla poprvé v novém školním roce odstartovat ve středu na základní škole ve Frýdlantu na Liberecku. A to i přesto, že další tři učitelé měli v pondělí pozitivní testy na koronavirus.

Mezi nemocnými je tak už celkem pět zaměstnanců školy. Právu to potvrdil ředitel školy Petr Kozlovský.

Podle něj testy v pondělí absolvovalo 33 zaměstnanců. „U patnácti z nich šlo o závěrečný kontrolní test, všichni byli negativní a od středy se už normálně zapojí do výuky,“ doplnil ředitel frýdlantské školy.

Škola se 1. září neotevřela, protože pozitivní test na koronavirus měl jeden ze zaměstnanců, s nímž byla většina pedagogů v kontaktu. V izolaci a karanténě následně skončilo 16 zaměstnanců. Testy navíc v pátek odhalily nákazu i u jednoho z pedagogů a do karantény tak muselo 18 dalších učitelů.

Neměl kdo učit

Koronavirus v Libereckém kraji dosud omezil chod na sedmi základních a třech středních školách. Omezení a karanténa se tu ale s výjimkou Frýdlantu týkají většinou jen jedné třídy.

Také školáci ze tří jihočeských základních škol, které se začátkem září uzavřely kvůli koronaviru, se opět vrací do lavic. Ve středu se má otevřít Základní škola Františka Křižíka v Bechyni. Tady byl před zahájením nového školního roku pozitivní jeden pedagog a kvůli kontaktu s dalšími zaměstnanci školy skončilo v karanténě celkem třicet učitelů.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

Škola se musela zavřít, protože děti neměl kdo učit. Letní prázdniny si tak prodloužilo celkem dvě stě padesát školáků.

„Všichni zaměstnanci školy se v pondělí podrobili druhému testu na covid-19 a výsledky u 24 z nich byly negativní. Provoz školy byl ve středu obnoven s mírnými omezeními, protože šest pedagogů je nadále v pracovní neschopnosti,“ řekl Milan Kožíšek, ředitel Základní školy v Bechyni.

Ve čtvrtek 10. září zahájí nejspíše výuku také Základní škola v Bavorově a v Záboří na Strakonicku. Tady ale ještě čekají na výsledky druhých testů. Ty by měli znát ve středu.

Další v karanténě

V Plzni je kvůli koronaviru od 7. do 11. září uzavřena Benešova základní škola. Krajští hygienici nařídili pedagogickým pracovníkům karanténu. „Uzavřena je i školní družina, žáci nemohou využít školní jídelnu,“ upozornila základka na svém webu.

Zatím jen online výuka probíhá na plzeňském Masarykově gymnáziu. Studenti by se tady měli vrátit do lavic v pondělí 14. září.

Na jihu Moravy jsou v karanténě MŠ a ZŠ Kyjov a Střední zdravotnická škola a VOŠ zdravotnická Znojmo, sdělil Právu Petr Holeček z tiskového odboru Jihomoravského kraje.

V Moravskoslezském kraji jsou na tom nejhůře žáci a učitelé ZŠ Aleše Hrdličky v Ostravě-Porubě, která je kvůli koronaviru od pondělí uzavřena. Karanténa se v kraji ale týká i dalších škol. Na 8. základní škole ve Frýdku-Místku jsou v karanténě tři třídy a několik pedagogů. Na ostravském Matičním gymnáziu skončilo kvůli jednomu nakaženému studentovi v karanténě 36 jeho spolužáků a dva pedagogové.

„A nově je v karanténě také 64 studentů Gymnázia a Obchodní akademie v Orlové,“ sdělil Právu mluvčí moravskoslezských hygieniků Aleš Kotrla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám