Hlavní obsah

Nejsou peníze na léčbu alkoholiků a narkomanů, varují neziskovky

Právo, Jan Martinek

První protialkoholní léčbu prodělal Tomáš před sedmnácti lety, a ačkoliv abstinuje sedm a půl roku, dodnes o sobě říká, že je alkoholik. „Závislost nelze vyléčit, můžeme ji držet pouze v remisi. Já jsem alkoholik, a do smrti budu,“ říká muž, který dnes pomáhá šířit osvětu o důležitosti prevence a léčby závislostí. Zároveň je jedním z těch, kteří varují, že současné škrty v oblasti protialkoholní a protidrogové politiky se mohou státu vymstít.

Foto: Policie ČR

Bereš? Zemřeš! Nová kampaň policie

Článek

„Když jsem šel na první léčbu, dali mi nástup za šest měsíců. Ten půlrok čekání byl hodně špatný a dodnes nevím, jak jsem to vydržel. Jen díky pomoci rodiny jsem se nástupu na léčbu vůbec dožil. A když jsem se po osmi letech pokoušel dostat do jiné léčby, bylo to skoro nemožné,“ řekl Tomáš na čtvrteční tiskové konferenci, která měla upozornit na následky podfinancování organizací, které se závislostem věnují.

„Čekat na pomoc u rozjeté závislosti je nemožné. Závislý potřebuje akutní péči, a ta musí být dostupná,“ řekl.

Současný stav ale léčícím se alkoholikům a toxikomanům nepřeje. Například ve Středočeském kraji musí kvůli nedostatkům financí končit dvě adiktologické ambulance, jedna v Berouně a jedna ve Vlašimi. Nejsou na ně už peníze, protože kraj pod vedením hejtmanky Jaroslavy Jermanové seškrtal čtyřem poskytovatelům prevence a péče rozpočet o sedm milionů korun.

Daňoví poplatníci přispěli na slevy v dopravě 5,6 miliardy

Ekonomika

„V roce 2020 hrozí uzavírání dalších ambulancí,“ uvedl Jiří Zatřepálek z občanského sdružení Magdalena, které se pomoci závislým věnuje. Podle něj hrozí, že se v ČR péče o závislé zhroutí.

Zatřepálek také varoval, že kvůli nedostatku peněz mohou skončit i preventivní programy na školách a programy výměny injekčních jehel narkomanům. Obojí podle něj stojí jen malé peníze v porovnání s obrovskými náklady na léčbu toxikomanů a alkoholiků.

„Pokud dojde k omezení kontaktních a terénních programů, lidé budou zahazovat injekční stříkačky po ulicích a hrozí šíření infekčních chorob, jako je hepatitida B, C nebo HIV,“ řekl Zatřepálek. „Výměna jedné stříkačky stojí jen deset korun, ale léčba jedné hepatitidy C stojí 250 tisíc korun. Transplantace jater stojí milion,“ vypočítával Zatřepálek.

V Libereckém kraji se rozšířila žloutenka typu A, hygienici hovoří o epidemii

Domácí

Do adiktologických ambulancí podle něj chodí lidé, jako je například maminka, která začala na rodičovské dovolené pít. Nyní abstinuje, a jednou až dvakrát za měsíc dochází na udržovací léčbu. „Nyní kraj snížil dotace, a my poradnu zavíráme. Bez odborné pomoci může začít pít znovu. Kolik nás bude stát nefunkční síť adiktologických služeb? Zaplatí jen ona, nebo její dcera, nebo my všichni? Nikdy nevíte, zda závislost nepotká právě vás,“ varoval Zatřepálek.

Hrozí přenos HIV

Bývalý politik a dnes ředitel Asociace nestátních organizací Matěj Hollan řekl, že problém se netýká jen Středočeského kraje. „Ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha z ANO už letos škrtlo devět milionů na protidrogovou politiku. Drastickým způsobem se omezuje substituční léčba, tedy podávání metadonu místo heroinu. Stát uživatelům tak vzkazuje, že mají jít krást, aby si mohli koupit dávku u dealera,“ hrozil Hollan, který rovněž řekl, že u nitrožilních uživatelů hrozí přenos HIV v rámci komunity, protože jim nikdo nevymění jehly.

Podle ministra Vojtěcha ale takové obavy nejsou na místě. „Celkový počet pacientů v substituci stagnuje již od roku 2012. Finanční prostředky na substituční léčbu se nijak nesnižovaly, například na nákup metadonové substituce jdou pro rok 2019 stejné finanční prostředky jako v roce 2018,“ řekla Právu mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová. Úřad vlády podle ní rozdělil na protidrogovou politiku letos 205 milionů korun, což je o 30 milionů více než loni. „V součtu tedy ke škrtům v oblasti protidrogové politiky nedošlo,“ řekla mluvčí.

Mezi prostitutkami nebyla loni HIV pozitivní žádná

Domácí

Stát navíc plánuje otevřít vlastní zařízení, kde by závislé léčil. „Ministerstvo zdravotnictví podporuje vznik udržitelné sítě adiktologických krajských ambulancí jako zdravotnických zařízení poskytujících komplexní péči (péči psychiatra, adiktologa, zdravotní sestry, případně klinického psychologa, zdravotně-sociálního pracovníka a dalších profesí),“ napsala Štěpanyová. „Už během roku 2020 vzniknou první dvě ambulance s rozšířenou péčí specializované na adiktologii, které budou 18 měsíců financovány z evropských fondů,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám