Hlavní obsah

Nechte to na mně, odmítl Babiš připomínky ČSSD a KSČM na dvě ministerstva pro Havlíčka

Námitky proti tomu, aby Karel Havlíček vedl vedle ministerstva průmyslu vedl i resort dopravy, premiéra Andreje Babiše (ANO) netrápí. S Havlíčkovou dvojrolí má vedle opozice problém jak koaliční ČSSD, tak i komunisté, kteří drží menšinovou vládu u moci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš, který je ve středu na návštěvě Izraele ČSSD i komunistům vzkázal, že jej jejich připomínky nezajímají a nehodlá se jimi zabývat.

„Já jsem jasně řekl, že pan Havlíček bude nový ministr dopravy a bude tam až do konce se mnou,” řekl Babiš. „Je to moje rozhodnutí, podle koaliční smlouvy je to moje kompetence a i podle zákona je to moje kompetence. Pokud jsem moji bývalou firmu, kde bylo asi 300 firem, řídil přes sedm lidí, tak laskavě, ať to nechají na mně,” dodal premiér.

Prezident Miloš Zeman ve středu vyhověl Babišově návrhu a odvolal z pozice ministra dopravy Vladimíra Kremlíka a pověřil vedením ministerstva právě Havlíčka. Podle Babiše má Havlíček vést obě ministerstva do konce volebního období.

Babiš počítá s Havlíčkem na dopravě natrvalo

Domácí

Sociální demokraté i komunisté mají o Havlíčkovi v čele dvou ministerstev pochybnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu a od pátku také ministr dopravy Karel Havlíček

„Byť člověk může být sebelepší manažer, není to zcela v pořádku kombinovat čtyři funkce, které jsou poměrně náročné,” uvedl již v dříve šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka s poukazem na to, že vicepremiér Havlíček je rovněž místopředsedou vlády a místopředsedou vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Předseda KSČM Vojtěch Filip chce o věci s premiérem jednat. Očekával, že Babiš navrhne nového ministra dopravy a Havlíček povede oba úřady pouze přechodně.

Babiš by sloučil dopravu, průmysl, místní rozvoj i další resorty

Domácí

Sociálním demokratům a komunistům se pak nezamlouvá zejména Babišův plán na slučování resortů. To není možné bez změny kompetenčního zákona, čehož si je Babiš vědom, neboť přiznal, že návrh není na stole.

Čtyři funkce, jeden plat

Havlíček navzdory kumulaci funkcí bude i nadále pobírat jediný plat.

„Budu mít pouze jeden plat, a to místopředsedy vlády. Mzda mi nyní nejde z ministerstva průmyslu a obchodu, ale z Úřadu vlády a tak to bude i nadále,” sdělil Novinkám s tím, že jeho oficiální pracovní pozicí je místopředseda vlády pro hospodářství s pověřením řízení ministerstev průmyslu a obchodu, respektive dopravy.

Havlíček se loni v dubnu před nástupem na resort průmyslu a obchodu v rozhovoru pro Český rozhlas přiznal, že pracuje 16 hodin denně včetně víkendů. Tehdy však zastával „pouze” post šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků a místopředsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Reklama

Výběr článků

Načítám