Hlavní obsah

Babiš počítá s Havlíčkem na dopravě natrvalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) povede resort dopravy i nadále. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) Havlíček v čele dopravy zůstane až do konce funkčního období vlády. Babiš to uvedl ve středu před odletem do Izraele.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (vpravo)

Článek

Odvolání dosavadního ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) navrhl premiér prezidentovi v pondělí kvůli kritizované zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky. Podle premiéra ji Kremlík manažersky nezvládl. Prezident Miloš Zeman obratem avizoval, že se změnami souhlasí.

Ministr Kremlík skončil

Domácí

Havlíček bude do čela ministerstva dopravy jmenován v pátek. „Není to dočasné, pan Havlíček tam bude až do konce této vlády, pokud já budu premiér,” potvrdil ve středu Babiš.

Premiér dodal, že na resort dopravy osobně dohlíží. „Například jsem si dopisoval celou noc s ředitelem ŘSD (Ředitelství silnic a dálnic ČR),” uvedl Babiš.

Slučování resortů není na stole

Případné sloučení ministerstev průmyslu a dopravy podle Babiše není na stole. „Nikdo nejde ta ministerstva slučovat, ale to řízení bude takto, a myslím, že je to dobře,” uvedl Babiš. Zdůraznil, že mezi oběma resorty existují významné synergie.

O možném slučování ministerstev hovořil premiér v úterý. Logiku by podle předsedy vlády mělo spojení ministerstev průmyslu a obchodu, dopravy a pro místní rozvoj. Spojení by si uměl představit také u ministerstev práce a sociálních věcí a ministerstva zdravotnictví.

Slučování či rušení ministerstev lze docílit pouze změnou kompetenčního zákona.

Havlíček jako vicepremiér a „dvojministr“? Nezdá se to ani koaliční ČSSD

Domácí

Představa, že by Havlíček dlouhodobě vedl oba resorty a nadto zastával post vicepremiéra, se nezamlouvá sociálním demokratům.

„Byť člověk může být sebelepší manažer, není to zcela v pořádku kombinovat čtyři funkce, které jsou poměrně náročné,” uvedl již v dříve šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka s poukazem na to, že Havlíček je rovněž místopředsedou vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace. Proti kumulaci funkcí je i opozice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám