Hlavní obsah

Babiš by sloučil dopravu, průmysl, místní rozvoj i další resorty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstva dopravy a průmyslu mají spoustu společných průsečíků, je proto možné je řídit obě zároveň a jejich agendu sbližovat do eventuálního spojení. Uvedl to vicepremiér Karel Havlíček (za ANO), který má oba resorty dlouhodobě vést. Premiér Andrej Babiš (ANO) by si uměl představit sloučení obou ministerstev s ministerstvem pro místní rozvoj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Logiku by podle premiéra mělo i spojení ministerstva práce a sociálních věcí s ministerstvem zdravotnictví. Ministryní práce a sociálních věcí je přitom Jana Maláčová z ČSSD, zatímco resort zdravotnictví vede nominant ANO Adam Vojtěch.

„To, že máme tolik ministerstev, je proto, že máme poměrný parlamentní systém. Kdybychom měli většinový, dovolím si říci, že bychom možná mohli mít o čtyři ministry méně. Kdysi jsme měli ministerstvo hospodářství a asi politici měli málo míst, tak z toho udělali tři ministerstva. Klidně by místo tří mohlo být jedno,“ řekl Babiš.

Havlíček jako vicepremiér a „dvojministr“? Nezdá se to ani koaliční ČSSD

Domácí

Vyžadovalo by to ale změnu kompetenčního zákona, a tak je podle něj otázkou, zda se fúze zrealizuje.

Havlíček chce „srdcaře”

„Je to o klíčových lidech, je to o tom, že tam musí být lidi ochotní nejenom odborně, ale i manažersky, personálně a fyzicky tomu něco dát. Chci lidi, kteří jsou srdcaři, kteří budou tím resortem žít,“ uvedl Havlíček s tím, že na ministerstvu průmyslu a obchodu se od loňského dubna, kdy začal úřad řídit, takový tým sestavit podařilo.

Babiš se zostra pustil do Maláčové kvůli reformě penzí, poškodí prý 90 procent důchodců

Domácí

Tiskový odbor úřadu vlády v úterý oznámil, že ministrem dopravy bude Havlíček jmenován v pátek po návratu premiéra Andreje Babiše (ANO) z cesty do Izraele. Babiš navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi odvolání dosavadního ministra Vladimíra Kremlíka (za ANO) v pondělí kvůli kritizované zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky.

Ministr Kremlík skončil

Domácí

Podle premiéra ji Kremlík manažersky nezvládl. Zeman prostřednictvím mluvčího oznámil, že se změnami souhlasí.

Reklama

Související články

Ministr Kremlík skončil

Ministr dopravy Vladimír Kremlík skončil ve funkci. V pondělí to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Důvodem je předražená zakázka na e-shop pro elektronické...

Výběr článků

Načítám